E421 - Mannitoli

Lisäaineryhmä
Makeutusaineet

Alkuperä ja käyttö
Sokerialkoholi, vähemmän makeaa kuin sokeri. Esiintyy luontaisesti mm. mannasaarnessa (Fraxinus ornis), sienissä, sellerissä ja oliiveissa. Valmistetaan luontaisesta mannoosista, fruktoosista tai glukoosista. Makeutusaine ja sakeuttamisaine. Saa käyttää kuten sorbitolia. Mannitolilla on myös laksatiivinen vaikutus, josta on ilmoitettava, jos mannitolia on yli 10 %. Käyttömääriä ei ole rajoitettu. Pystyy kiinnittämään vettä itseensä ja tämän ominaisuutensa vuoksi käytetään elintarvikkeissa myös elintarvikkeen rakenteen säätelyyn muun muassa kosteudensäilyttäjänä, stabilointi-, täyte- ja kantaja-aineina sekä arominvahventeena.

Hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI)
Ei ole tarpeen