E951 - Aspartaami

Lisäaineryhmä
Makeutusaineet

Alkuperä ja käyttö
Valmistetaan kemiallisesti asparagiinihappo- ja fenyylialaniini-aminohapoista. Ei sisällä merkittävästi energiaa. Noin 200 kertaa tavallista sokeria makeampaa. Ei kestä kuumennusta. Saa käyttää samantyyppisiin elintarvikkeisiin kuin asesulfaamia. Enimmäismäärärajoituksia. Aspartaamia sisältävät elintarvikkeet on merkittävä tiedolla ”Sisältää fenyylialaniinin lähteen”. Synnynnäistä fenylketonuriaa (PKU) sairastavat henkilöt eivät pysty hajottamaan fenyylialaniinia, joten heidän on kyettävä välttämään aspartaamia sisältäviä elintarvikkeita. Aspartaamia käytetään myös arominvahventeena.

Hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI)
40 mg/kg/vrk