Nitraatti

Nitraattia lisätään säilöntäaineeksi joihinkin juustoihin, juustotuotteisiin, juustoa jäljitteleviin tuotteisiin, lämpökäsittelemättömiin lihavalmisteisiin ja suolasilleihin. Nitraatille sallitut käyttökohteet ja enimmäismäärät on annettu EU:n lisäainelainsäädännössä.

Tuotteen ainesosaluettelo kertoo, jos siihen on valmistuksessa lisätty nitraattia. Tällöin ainesosaluettelosta löytyy nimi natriumnitraatti tai kaliumnitraatti tai numerotunnus E 251 tai E252.

Turvallisuusarviossa nitraatti-ionin (NO 3-) hyväksyttäväksi päivittäiseksi enimmäissaanniksi (ADI, acceptable daily intake) on määritetty 3,7 mg/henkilön painokilo.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa tehdyn riskinarvioinnin mukaan lisäaineperäisen nitraatiin osuus sekä lapsilla että aikuisilla on alle 4 % nitraatin kokonaissaannista. Valtaosa nitraatin saannista on peräisin kasvikunnan tuotteista, joissa nitraattia esiintyy luontaisesti.

 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME