Allergeenit korostetusti esiin

Allergeenit ovat ainesosia, jotka voivat aiheuttaa allergiaa tai yliherkkyyttä.

Osa ruoka-aineista voi aiheuttaa intoleransseja eli kaikkien elimistö ei niitä siedä.

On tärkeää, että kuluttaja varmasti huomaa allergeenit ja intoleransseja aiheuttavat aineet pakkausmerkinnöistä. Sen vuoksi niitä pitää korostaa pakkauksen ainesosaluettelossa. Se voidaan tehdä esimerkiksi kirjasinlajin, -tyylin tai taustavärin avulla.

Korostusta vaativien ainesosien eli allergeenien ja intoleranssia aiheuttavien aineiden lista löytyy kokonaisuudessaan  elintarviketietoasetuksen liitteestä II (liite II alkaa sivulta 48).

Jos elintarvikkeen kaikki ainesosat aiheuttavat allergiaa tai intoleranssia, ne pitää ilmoittaa selvästi muusta pakkauksen tekstistä erottuvalla tavalla.

Hyvin pienissä pakkauksissa ainesosaluetteloa ei vaadita. Silloinkin allergisoiva aine tulee merkitä merkinnällä ”sisältää…”, ellei ainesosaa mainita jo tuotteen nimessä.

 

Allergeenit annettava myös pakkaamattomista elintarvikkeista

Myös pakkaamattomista elintarvikkeista tulee antaa tietoa allergiaa tai yliherkkyyttä aiheuttavista aineisosista ilman, että kuluttajan tarvitsee niitä erikseen pyytää.

Tiedot voidaan antaa myös suullisesti, jos pakkaamattoman elintarvikkeen läheisyydessä kerrotaan selkeästi esimerkiksi erillisellä taululla, että tiedot voi pyytää henkilökunnalta. Tiedot voivat myös olla kuluttajan saatavissa kirjallisessa tai elektronisessa muodossa. Ne on saatava ennen ostopäätöksen tekoa ja ilman ylimääräisiä kustannuksia.