Elintarvikkeen nimeä täydentävät tiedot

Jo elintarvikkeen nimi voi joskus johtaa väärinkäsitykseen. Siksi myös nimeä pitää usein täydentää.

  • Nimessä tulee olla maininta ”sulatettu” tai vastaava ilmaisu, jos tuote on pakastettu ennen myyntiä ja myydään sulatettuna. Merkintä on pakollinen erityisesti silloin, kun se muuttaa elintarvikkeen laatua tai turvallisuutta. Esimerkiksi ”Sulatettu perunalaatikko” tai ”Ruisleipä, sulatettu”.
  • Maininta ”paloista yhdistetty liha” tai ”paloista yhdistetty kala” vaaditaan sellaisten tuotteiden nimen yhteyteen, joista muutoin voi saada käsityksen, että ne on valmistettu kokonaisesta lihan- tai kalanpalasta, vaikka ne koostuvat useammista toisiinsa yhdistetyistä paloista.
  • Kun on kyse leikkeestä, paistista, viipaleesta, annoksesta tai ruhon muodossa olevasta raakaliha- tai lihavalmisteesta, johon lisätyn veden määrä on yli 5 painoprosenttia, tulee nimen yhteydessä olla maininta ”lisätty vettä”. Sama koskee kalastustuotteita ja kaloista valmistettuja raakavalmisteita.

    Näin kuluttajia suojellaan siltä, että tuotteeseen lisättäisiin valmistusprosessin aikana vettä vain siksi, että sen avulla lisättäisiin tuotteen painoa. Mainintaa ei vaadita makkaroilta, veripaltulta, lihamurekkeelta, lihapateelta, kalapateelta, liha- ja kalapyöryköiltä tai vastaavilta tuotteilta.

 

Kuluttajan tulee saada jo nimestä käsitys siitä, mitä ainesosia elintarvike sisältää

Jos elintarvikkeessa normaalisti käytetty ainesosa korvataan jollain toisella ainesosalla, tulee siitä mainita elintarvikkeen nimen lähellä riittävällä kirjasinkoolla. Esimerkiksi hampurilainen tarkoittaa yleensä halkaistua sämpylää, jonka välissä on jauhelihapihvi. Jos pihvin pääraaka-aine onkin esimerkiksi kasviksia, tulee käyttää kuvaavampaa nimeä kuten ”kasvishampurilainen”.