Pakolliset lisätiedot

Kofeiini

Koska piristävien juomien suosio on kasvanut, kofeiinia sisältäviin juomiin tarvitaan pakollisia merkintöjä. Niitä ei vaadita, jos jo juoman nimessä on sana ”kahvi” tai ”tee”.

Jos juoma nautintavalmiina sisältää kofeiinia yli 150 mg/l, nimen lähellä tulee olla maininta ”Korkea kofeiinipitoisuus. Ei suositella lapsille eikä raskaana oleville tai imettäville.” Merkinnän jälkeen on oltava sulkeissa tieto juoman kofeiinipitoisuudesta: ”(… mg/100 ml)”.

Samat merkinnät tulee olla muissakin elintarvikkeissa, joihin on lisätty kofeiinia.

Aspartaami

Keinotekoisena makeutusaineena käytettävä aspartaamipitää tuoda selkeästi esiin pakkausmerkinnöissä:

  • ”Sisältää arpartaamia (fenyylialaniinin lähde)", kun aspartaami tai aspartaamiasesulfaamisuola on ilmoitettu ainesosaluettelossa vain E-koodilla.
  • ”Sisältää fenyylialaniinin lähteen”, kun aspartaami tai aspartaamiasesulfaamisuola on ilmoitettu ainesosaluettelossa omalla nimellään.

Pakastuspäivä

Pakastetun lihan, pakastettujen raakalihavalmisteiden ja pakastettujen jalostamattomien kalastustuotteiden merkinnöissä tulee olla ilmoitettuna pakastuspäivä tai ensimmäisen pakastuksen päivä, jos tuote on pakastettu useamman kuin yhden kerran.

Tuotteessa pitää lukea ”Pakastettu” ja sen jälkeen päivämäärä (päivä, kuukausi ja vuosi tässä järjestyksessä) tai viittaus siihen, mihin tieto on pakkauksessa merkitty.

Kasvirasvat ja kasviöljyt

Kasvirasvan ja kasviöljyn alkuperä eli mistä kasveista öljy tai rasva on peräisin, on ilmoitettava ainesosaluettelossa. Esimerkiksi ”kasviöljyt (rypsi, auringonkukka)” tai ”rypsi- ja auringonkukkaöljy”.