Äyriäiset ja nilviäiset (mm. simpukat, mustekalat, osterit, etanat)

Äyriäisiä ovat ravut ja hummeri. Nilviäisiä puolestaan ovat simpukat, osterit, mustekalat ja kotilot kuten etanat.

Äyriäis- ja nilviäisallergisista suuri osa on allergisia useammalle kuin yhdelle äyriäislajille. Kala-allergian ja äyriäis/nilviäisallergian välillä ei ristiallergiaa ole havaittu. Äyriäisallergia on usein pysyvä. Kuten herkimmille kala-allergikoille, myös äyriäis- ja nilviäisallergisille voi tulla oireita jopa hengitysilman kautta niiden kypsennyksestä.

Nilviäisiä syödään Suomessa verrattain vähän. Etelä-Euroopassa ja Aasian rannikkoalueilla meressä elävien nilviäisten (esim. mustekalat) käyttö on paljon yleisempää. Esimerkiksi kiinalaisissa ruokalajeissa (esim. dim sum keitto) nilviäisten käyttö on tavallista. Etanoita syödään paljon Ranskassa ja Etelä-Euroopan maissa.


Äyriäisten ja nilviäisten käytöstä tulee aina ilmoittaa pakkausmerkinnöissä omilla nimillään.

Nimiä ruotsiksi ja englanniksi:

  • katkarapu, shrimp/prawn, räka
  • jokirapu, crayfish, flodkräfta
  • hummeri, lobster, hummer
  • kampasimpukka, scallop, kammusla
  • sinisimpukka, mussel, blåmusla
  • osteri, oyster, ostron
  • mustekala, octopus/squid/cuttlefish/cephalopod, bläckfisk
  • etana, snail, snigel
  • nilviäinen, mollusc, blötdjur
  • kotilo, gastropod, snäcka