Lisäaineet

Lisäaineyliherkkyydet ovat harvinaisia, eikä niistä ole vakuuttavaa tutkimusnäyttöä. Joidenkin säilöntäaineiden ja väriaineiden on epäilty aiheuttavan oireita.

Rikkiyhdisteet (E 220-E 228) voivat hyvin harvoissa tapauksissa aiheuttaa allergiaa, mutta yleensä oireet ovat muunlaisia yliherkkyysoireita, joita astmaatikot saattavat niistä saada. Rikkiyhdisteitä on kuivatuissa hedelmissä, perunasosehiutaleissa, rypälepohjaisissa juomissa, viineissä ja siidereissä. Rikkiyhdisteitä (käytännössä sulfiitteja) käytetään viinien säilytykseen. Suurimmat sallitut käyttömäärät on määritelty lainsäädännössä. Punaviini säilyy paremmin kuin valkoviini, joten sulfiittipitoisuudet ovat pienempiä. Makeissa viineissä on enemmän sulfiitteja kuin kuivissa viineissä. Alkoholijuomien valvonnasta vastaa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira (www.valvira.fi).

Väreistä karmiini E 120 voi aiheuttaa allergisia oireita. Karmiinia käytetään mm. makeisissa ja katkeroissa.

Hyvin herkille kananmuna- ja soija-allergisille voi soijan/kananmunan lesitiini (E 322) aiheuttaa oireita. Kananmunaperäinen lysotsyymi (E 1105) voi myös aiheuttaa kanamuna-allergikolle oireita. Lysotsyymiä käytetään kypsytettyjen juustojen valmistuksessa ja viinin valmistuksessa.

Lisäaineet tulee aina ilmoittaa elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä omalla nimellään tai E-koodilla.

Mahdollisesti yliherkkyyttä aiheuttavia aineita (katso taulukko 1 sivun oikeassa laidassa) sisältävät lisäaineet on ilmoitettava omalla nimellään niin, että nimessä näkyy myös yliherkkyyttä aiheuttava ainesosa (esim. soijalesitiini ja lysotsyymi (kananmunasta)).

Rikkidioksidi ja sulfiitit, joiden pitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10mg/l kokonaisrikkidioksidina (lasketaan tuotteille, jotka on tarkoitettu sellaisenaan nautittaviksi tai valmistettu valmistajan ohjeiden mukaisesti) tulee merkitä pakkaukseen omalla nimellään.

 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME