Maapähkinä ja muut palkokasvit (soija, herneet, pavut, linssit, lupiini)

Maapähkinän lisäksi palkokasveihin kuuluu herneet, pavut, soija ja lupiini. Maapähkinä on tavallisimpia vaarallisten allergisten reaktioiden aiheuttajia.

Maapähkinää löytyy erilaisista välipalapatukoista ja muista välipalatuotteista. Myös maapähkinäjauhoa saattaa löytyä valmisruoista tai puolivalmisteista. Maapähkinäöljyssä voi olla allergiaa aiheuttavia proteiineja. Itämaisissa ruoissa käytetään usein maapähkinää (esim. satay-kastike).

Soijaa käytetään paljon elintarviketeollisuudessa mm. koostumuksenantajana, proteiinipitoisuuden lisääjänä ja emulgointiaineena (soijalesitiini E322). Soijalesitiinin proteiinipitoisuus on hyvin pieni ja se sopii useille soija-allergisille.

Soijaa on mm. valmisruoissa, lihatuotteissa, makkaroissa, suklaassa, jäätelössä, sinapissa, maustekastikkeissa ja aamiaisviljavalmisteissa. Soijajauhoa voidaan käyttää myös leivissä, leivonnaisissa ja kekseissä. Myös kasvissyöjät käyttävät lihan tilalla proteiinipitoista soijaa. Soijasta tehdään myös soijajuomia ja -rouheita. On olemassa lehmänmaitoallergisille tarkoitettuja soijapohjaisia valmisteita korvaamaan tavallisia äidinmaidonkorvikkeita. Myös soijapohjaisia kliinisiä täydennysravintovalmisteita ja laihdutusvalmisteita on markkinoilla. Monien urheilijoille suunnattujen proteiinijauheiden proteiininlähde on soija. Soijapavuista tehdään myös öljyä.

Aasialaisessa keittiössä soijaa käytetään paljon. Soijakastikkeen lisäksi käytetään soijamaidosta juoksetettua tofua. Japanilaisessa keittiössä ruoanvalmistuksessa käytetään paljon miso-tahnaa, jota valmistetaan käytetyistä soijapavuista.

Lupiini on sukua maapähkinälle ja aiheuttaa oireita noin puolelle maapähkinäallergisista. Lupiinia lisätään jauhoihin sen ravitsemuksellisen laadun ja leivontaa parantavien ominaisuuksien takia etenkin Etelä- ja Keski-Euroopassa.

Herne, pavut, kikherne (eli kahviherne) ja l inssi voivat myös aiheuttaa allergiaa, mutta ne aiheut-tavat oireita selvästi harvemmille kuin edellä mainitut kolme muuta palkokasvia. Maapähkinä-, lupiini- ja soija-allergisten ei rutiininomaisesti tarvitse välttää muita palkokasveja, koska ristiallergiareaktioita maapähkinään, lupiiniin ja soijaan esiintyy harvoin. Tuoreet herneet voivat aiheuttaa oireita siitepölyallergiselle.

 

Maapähkinä ja maapähkinätuotteet, soija ja soijatuotteet tulee, lupiini ja lupiinituotteet tulee aina ilmoittaa pakkausmerkinnöissä omilla nimillään

Poikkeukset:

  • täysin jalostettu soijaöljy- ja rasva
  • soijasta peräisin oleva luonnon tokoferolien sekoitus (E 306), luonnon D-alfatokoferoli, luonnon D-alfatokoferoliasetaatti ja lonnon D-alfatokoferolisukkinaatti. Tokoferoleja käytetään hapettu-misenestoaineena (E 306- E 309). Alfatokoferoli = E-vitamiini).
  • soijaöljystä peräisin olevat kasvisterolit, kasvisteroliesterit ja kasvistanoliesterit