Pähkinät ja siemenet

Puupähkinöitä ovat mm. hasselpähkinä, saksanpähkinä, pekanpähkinä ja parapähkinä. Myös manteli luetaan puupähkinöiden joukkoon. Puupähkinä- ja siemenallergioiden oireet saattavat olla vaarallisia. Puupähkinöille allergiset saavat usein oireita eri pähkinöistä, joiden ei tarvitse välttämättä olla läheisiä lajisukulaisia.

Koivunsiitepölylle allergiset voivat saada lievempiä oireita puupähkinöistä. Siitepölyallergiaan liittyvä hasselpähkinäallergia käynnistyy usein varhaislapsuuden jälkeen ennen kouluun menoa. Noin 90 % koivunsiitepölyallergisista saa oireita hasselpähkinästä.

Siemenallergiat ovat viime vuosina yleistyneet nopeasti, sillä muitakin kuin perinteisten viljakasvien siemeniä lisätään leipiin ja niitä käytetään yleisestä myös salaateissa. Keittäminen ja muu kuumentaminen tuhoaa osan allergeeneista, mutta voimakkaita allergiareaktioita aiheuttavat allergeenit eivät häviä.

Pähkinöitä ja siemeniä käytetään mm. makeisissa, leivonnassa, aamiaisviljavalmisteissa, leivissä, ja jäätelössä. Myös salaateissa ja salaatinkastikkeissa voidaan käyttää pähkinöitä ja siemeniä. Esimerkiksi italialaisessa pestokastikkeessa on pinjansiemeniä, joita ei usein sileäksi jauhetusta kastikkeesta välttämättä huomaa. Waldorfinsalaattiin kuluuu puolestaan saksanpähkinä. Marsipaanin valmistukseen käytetään puolestaan mantelia ja nougatin hasselpähkinää. Pähkinöistä ja siemenistä voidaan myös tehdä öljyjä.

Seesaminsiemeniä on usein Lähi-Idästä peräisin olevissa ruokalajeissa (kastikkeet, halva, tahini, hummus). Leivonnassa niitä käytetään myös, hampurilaissämpylöiden päällä on usein seesaminsiemeniä.

Sinapinsiementä esiintyy sinapin lisäksi useissa kastikkeissa ja mausteseoksissa (esim. intialainen garam masala -mausteseos). Sinapinsiementä voi olla myös mm. kurkku- ja hillosipulisäilykkeissä ja sinappia friteeratuissa ruoissa ja suolaisissa kekseissä. Kontaminaatioriski on olemassa mm. pikaruokakioskeilla, joissa sinappia käsitellään paljon.

 

Hasselpähkinä, saksanpähkinä, cashew-pähkinä, pekaanipähkinä, parapähkinä, pistaasipähkinä, australianpähkinä, manteli, Macadamia pähkinä, Queenslandpähkinä, seesaminsiemenet, sinapinsiemenet ja niistä tehdyt tuotteet tulee aina ilmoittaa pakkausmerkinnöissä omilla nimillään

Poikkeukset:
• Alkoholijuomat, joiden tislauksessa on käytetty pähkinöitä