Tuliaistuonti

Eviran rajaeläinlääkärit ja Tulli valvovat matkustajien elintarvikkeiden tuontia tehostetusti

Afrikkalaisen sikaruton leviämistä Suomeen pyritään estämään yhä tehokkaammin. Eviran rajaeläinlääkärit yhteistyössä Tullin kanssa tehostavat valvontaa rajanylityspaikoilla Venäjän rajalla sekä Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

/files/images/elintarvikkeet/evira_uusi1.jpg : 33Kb

Tulli sekä Eviran rajaeläinlääkäri valvomassa Vaalimaan rajanylityspaikalla.

Afrikkalainen sikarutto Venäjällä

Venäjällä, myös Suomen lähialueilla, on esiintynyt ja esiintyy afrikkalaista sikaruttoa. Evira muistuttaa matkustajia siitä, että afrikkalainen sikarutto leviää raakojen ja riittämättömästi kuumennettujen lihatuotteiden välityksellä, ja että kaikkien sianlihatuotteiden ja villisianlihatuotteiden tuonti Venäjältä on kiellettyä.

Suu-ja sorkkataudin leviämisen vaara tuliaisten mukana Kiinasta, Etelä-Koreasta ja muista Aasian maista

Koska suu-ja sorkkatautia esiintyy poikkeuksellisen paljon Kiinassa ja Etelä-Koreassa, pyydetään matkustajia huomioimaan, että kyseinen tauti voi levitä EU:n alueelle Aasiasta tuotavien laittomien liha-, lihatuote-, maito- ja maitotuotetuliaisten mukana. Matkustajien tuleekin huomioida, että kyseisiä tuliaisia ei saa tuoda matkustajan mukana EU:n alueelle.

Tuliaistuonti kolmansista maista

Eläimistä saatavien tuotteiden tuonti saattaa aiheuttaa riskin eläintautien leviämisestä eläviin eläimiin. Tällaisia helposti leviäviä eläintauteja ovat mm. suu- ja sorkkatauti ja sikarutto. Siksi matkustajilla on tärkeä rooli eläintautien pitämiseksi poissa EU:n alueelta.

Määräykset koskevat matkustajan mukanaan tuomia sekä postitse lähetettyjä ja tilattuja eriä.

Elintarvikkeiden tuliaistuontirajoitukset

Liha- ja maitotuotteita ei pääsääntöisesti saa tuoda EU:n ulkopuolisista maista Suomeen.

Poikkeuksellisesti seuraavia elintarvikkeita saa tuoda:

 • 10 kg erä seuraavista poikkeusmaista: Färsaaret, Grönlanti ja Islanti.
 • äidinmaidonvastiketta, vauvanruokaa ja erityisistä lääketieteellisistä syistä tarvittavia elintarvikkeita saa tuoda, edellyttäen ettei tuomisten määrä ylitä 2kg. Tuotteiden tulee olla tunnettuja tuotemerkkejä avaamattomissa alkuperäisissä  vähittäismyyntipakkauksissaan (ellei niitä juuri käytetä) ja säilyä huoneenlämmössä.
 • kalastustuotteita yhteensä 20 kiloa, tai yksi suolistettu kala, vaikka olisikin painavampi. Painorajoitus ei koske Färsaarilta ja Islannista tuotuja eriä.
 • muita eläimistä saatavia tuotteita, kuten hunajaa, sammakonreisiä, etanoita ja munia saa tuoda, kunhan määrä ei ylitä 2 kiloa niistä maista, joille ei ole poikkeuksia ( siitosmunien, joilla tarkoitetaan siipikarjan munia, jotka on tarkoitettu haudontaan - tai muidenkaan lintujen hedelmöitettyjen munien- tuonti ei ole ollenkaan sallittua ilman terveystodistusta ja eläinlääkinnällistä rajatarkastusta. Tulli voi valvomalla em. munien määränpään tarkistaa niiden aiotun käyttötarkoituksen )
 • HUOM: sivun reunassa on linkit asetuksiin, joista selviävät kaupalliseen tuontiin hyväksytyt alkuperämaat. Ne ovat vain sellaisia tilanteita varten, jossa joudutaan erityisesti tekemään riskinarviointi tuliaisista. Tuliaisasetuksen mukaisesti edellisessä kohdassa mainittujen 2 kg tuliaisten (muut kuin liha ja maito) tuonti on sallittua kaikista maista huolimatta siitä, onko em. asetusten mukaisesti tuonti ko. maasta sallittua vai ei.

Edellä selostetut säännöt eivät koske seuraavia tuotteita:

 • Leipä, kakut, keksit, suklaa ja muut sokerileipomotuotteet (mukaan lukien makeiset), joita ei ole sekoitettu lihatuotteiden kanssa tai täytetty niillä
 • Lopulliselle kuluttajalle pakatut lisäravinteet
 • Lihauutteet ja lihaliemitiivisteet
 • Kalalla täytetyt oliivit
 • Makaronivalmisteet ja nuudelit, joita ei ole sekoitettu lihatuotteiden kanssa tai täytetty niillä
 • Lopulliselle kuluttajalle pakatut keittoliemet ja mausteet
 • Kaikki muut elintarviketuotteet, jotka eivät sisällä tuoretta tai jalostettua lihaa tai maitoa, ja jotka sisältävät alle 50 % jalostettuja muna- tai kalastustuotteita.
   

Yllä olevien rajoitusten lisäksi tuliaistuonnissa on aina noudatettava myös suojapäätöksiä. Suojapäätökset ovat EU:n antamat määräaikaiset maa- ja/tai aluekohtaiset tuontikiellot liittyen tiettyjen eläintautien puhkeamiseen kyseisessä maassa tai sen alueella. Suojapäätösten seuraaminen on aina tuojan vastuulla. 

Metsästysmuistojen tuonti

Alla olevassa linkissä on ohjeet metsästystuliaisten tuontiin. Afrikkalaisen sikaruton (ASF) esiintymisen johdosta metsästystrofeiden tuontia Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta on rajoitettu.

Yksityishenkilön metsästysretkeltä tuomat lihat ja lihatuotteet - kts. sivun vasemmalla.

Karhun lihan tuonti Venäjältä ei ole hyväksyttyjen laitosten puuttuessa sallittua. Karhun trofeiden tuonti Venäjältä on tällä hetkellä sallittua.  Venäjällä metsästetyn karhun metsästysmuistojen tuontiin EU:n alueelle Suomen ympäristökeskus SYKE voi jälleen myöntää CITES -tuontilupia. Päivitetty ohje löytyy SYKE:n sivulta.

Suojelluista eläinlajeista peräisin olevat tuotteet

Tietyistä suojelluista eläinlajeista saatavista tuotteista voi olla lisärajoituksia. Esimerkiksi kaviaaria saa tuoda enintään 125 g henkilöä kohden. Lisätietoja Tullin ja Suomen ympäristökeskuksen sivuilta.

Eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen vaativat tuotteet:

Lihan, lihatuotteiden, maidon, maitotuotteiden ja metsästystuliaisten tuonti EU:n ulkopuolisista maista:

 • Rajaeläinlääkäri tekee tuotteille maksullisen tuontitarkastuksen.
 • Tuonti on sallittua vain sellaisen rajanylityspaikan kautta, missä sijaitsee eläinlääkinnällinen rajatarkastusasema
 • Tuotteen määrästä riippumatta, koskee miten pieniä määriä tahansa.
 • Tuotteita saadaan tuoda ainoastaan sellaisista EU:n ulkopuolisista maista ja laitoksista, joista näiden tuotteiden tuonti on Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädännön mukaan sallittu.
 • Tuotteiden mukana tulee olla alkuperämaan viranomaisen myöntämä, hyväksytyn mallin mukainen terveystodistus
 • tuotteiden arvo ei saa ylittää tullin tuomisille asetettua ylärajaa.
 • Yksityiskohtaiset yleisohjeet rajatarkastettavien erien tuontiin löytyvät sivukartasta vasemmalta.

Muut kuin eläimistä saatavia ainesosia sisältävät tuliaiset

Nämä määräykset ja mahdollinen eläinlääkinnällinen rajatarkastus koskevat vain eläimistä saatavia elintarvikkeita. Sellaisten elintarvikkeiden tuonnista, jotka eivät sisällä eläimistä saatavia ainesosia, saa vastauksen Tullin internet-sivuilta, josta löytyy myös yhteystiedot tullineuvontaan.

Tällä sivulla olevia määräyksiä elintarvikkeiden ja rehujen osalta ei sovelleta EU:n jäsenmaihin eikä seuraaviin maihin: Andorra, Liechtenstein, Norja, San Marino ja Sveitsi. Em. maista tuotaessa ei ole määrällisiä rajoituksia, kunhan tuotteiden arvo ei ylitä tullin tuliaistuonnille asettamia rajoja, ja jos määrää voidaan pitää kohtuullisena henkilökohtaiseen kulutukseen.

(18042U)

Lisää aiheesta palvelussamme

Lisää aiheesta muualla verkossa