Ajankohtaista viennistä 2/2017

Eviran pk-vientihankkeen toimittama Ajankohtaista viennistä 2/2017 julkaistiin 27.4.2017. Tilaa kuudesti vuodessa julkaistava ajankohtaiskatsaus suoraan sähköpostiisi täältä.

Eviran vientitiimi tavattavissa

Olemme mukana Elintarvikepäivässä 2017 Helsingissä 16.5. Tule keskustelemaan vientiasioista kanssamme näyttelypaikalle 30!

Pk-vientihanke on mukana myös Seinäjoella vientityöpajassa 28.4. ja Rovaniemellä Arktisuudesta potkua elintarvikevientiin -seminaarissa 3.5.

Tulemme mielellämme mukaan erilaisiin tilaisuuksiin kertomaan viennin viranomaisvaatimuksista. Ota yhteyttä: pk-vienti@evira.fi.

________________________________________

Pk-vientihanke auttaa vientikysymyksissä

Kohdemaan vaatimukset vientiin suunnitellulle tuotteelle tulee selvittää vientimahdollisuuksia kartoitettaessa. Pk-yritysten vientineuvonnasta saat selville, miten viranomaisvaatimusten, tarvittavien todistusten tai ylipäänsä viennin aloittamisen kanssa kannattaa edetä. Ota yhteyttä: pk-vienti@evira.fi.

Vastaa ja vaikuta: miten voisimme palvella sinua paremmin?

Olemme kehittämässä pk-vientihankkeen palvelumallia. Vastaa lyhyeen kyselyyn ja kerro, minkälaista apua meiltä toivoisit.

________________________________________

Eväitä kansainvälistymiseen

Eviran pk-vientihankkeen ja Finpron Food from Finland -kasvuohjelman yhteinen elintarvikealan vientivalmennus järjestettiin maaliskuussa. Päivä tarjosi tiiviin kattauksen vientifaktaa erityisesti yrittäjille suunnatussa muodossa. Kiitos kaikille osallistujille!

________________________________________ 

Hyödynnä EU-komission ilmaiset elintarvikevientioppaat

EU-komissio on julkaissut Market Entry Handbook -oppaita useista maista. Oppaissa on yleistä markkina- ja markkinoillepääsytietoa sekä laajasti myös tuoteryhmäkohtaista vientitietoa.

Rekisteröitymällä Chafea-viraston sivuille pääset käsiksi juuri julkaistuun Kanada-oppaaseen sekä aiempiin oppaisiin elintarvikeviennistä Indonesiaan, Kiinaan, Japaniin, Singaporeen ja Vietnamiin.

________________________________________ 

Vinkkejä ja vientipoimintoja

Tähän on koottu esimerkkejä maista, joiden kanssa EU tai Suomi on sopinut vientitodistuksista. Näitä todistuksia tarvitaan pääasiassa eläinperäisten elintarvikkeiden viennissä. Lisätietoa eri maiden kanssa sovituista todistuksista löydät täältä. Vinkkilistassa on mukana myös muutama muu ajankohtainen vientipoiminta.

  • Siipikarjanlihaa Japaniin? Ota yhteyttä: aasia@evira.fi. Neuvotteluprosessin kulisseihin voi kurkistaa Eviran blogissa.
  • Kananmunia Hongkongiin tai Etelä-Koreaan? Ota yhteyttä: aasia@evira.fi.
  • Kalastustuotteita Saudi-Arabiaan? Ota yhteyttä: afrikka@evira.fi.
  • Yhdistelmätuotteita Moldovaan? Ota yhteyttä: eurooppa@evira.fi.
  • Eteläisessä Afrikassa kiinnostusta mm. suomalaisista maitotuotteista, lahnasta ja muista kalastustuotteista sekä ribseistä ja makkaran raaka-aineista. Lisätietoja: afrikka@evira.fi.
  • Food from Finland -kasvuohjelman järjestämässä Kiina-koulutuspäivässä 19.4. nähty Eviran esitys löytyy täältä.

________________________________________

Tilastoista tietoa: minne muut vievät?

Tulli julkaisee säännöllisesti tietoa Suomen tuonnista ja viennistä. Samaa aineistoa käytetään myös ETL:n ulkomaankaupan tilastopalvelussa. Oman tuoteryhmän vientikohteita kannattaa tutkia sekä kotimaisista tilastoista että EU-komission MADB-tietokannasta. Tilastoarvoihin ei voi suhtautua täysin varauksetta, mutta hyvää osviittaa niistä saa.

MADB-tietokanta sisältää EU-maiden vientitilastojen lisäksi myös paljon muuta tutustumisen arvoista maakohtaista vientitietoa EU:n ulkopuolisista maista.

________________________________________

Aikaisemmat Ajankohtaista viennistä -katsaukset