Ajankohtaista viennistä 4/2017

Eviran pk-vientihankkeen toimittama Ajankohtaista viennistä 4/2017 julkaistiin 29.8.2017. Tilaa kuudesti vuodessa julkaistava ajankohtaiskatsaus suoraan sähköpostiisi täältä.

________________________________________

Vinkkejä ja vientipoimintoja

  • Japanin kanssa on sovittu uusista vientiehdoista maidolle ja maitotuotteille 1.11.2017 alkaen. Tutustu ehtoihin ja uuteen eläinlääkintötodistusmalliin täällä.
  • Kiinnostus suomalaisia kananmunia kohtaan kasvaa maailmalla. Hongkongiin on voinut viedä kananmunia ja kananmunatuotteita kesäkuusta alkaen. Lisätietoja: aasia@evira.fi
  • Maailman markkinat 2017–2018 on julkaistu. Ulkoministeriön kattava tietopaketti esittelee kohdemaiden  olosuhteita sekä kaupan menestymisen edellytyksiä ja esteitä. 
  • Elintarviketurvallisuus Suomessa 2016 ja Eläintaudit Suomessa 2016 -julkaisuista löydät argumentteja Suomen hyvän elintarviketurvallisuus- ja eläintautitilanteen taustaksi.
  • Kontti-palvelustamme löydät maittain tietoa viennin vaatimuksista, viejää auttavasta verkostosta sekä linkkejä lisätiedon lähteille. Tutustu Konttiin ja kerro, minkälaista sisältöä sinne toivoisit!

________________________________________

Huomio maitotuotteiden valmistajat! Kiinnostaako Brasilian markkinat?

Brasilian maatalousministeriö MAPAn maitoalan laitosluettelopäivitys mahdollistaa laitoksille poikkeuksellisen mahdollisuuden päästä Brasilian markkinoille kevennetyllä prosessilla. Tuojakontakteja Brasilian päässä ei myöskään edellytetä, eikä viennin välitöntä aloittamista Suomesta Brasiliaan.

________________________________________

Venäjän pakotteet jatkuvat – mutta muista Euraasian talousliiton muut maat

Venäjän elintarvikkeisiin kohdistuvat pakotteet jatkuvat 31.12.2018 saakka tiettyjen tuotteiden osalta. Niitä tuotteita, jotka eivät ole pakotelistalla, on mahdollista viedä Venäjälle.

Muistathan, että pakotteet koskevat vain Venäjää. Muihin Euraasian talousliiton maihin (Valko-Venäjä, Kazakstan, Kirgisia ja Armenia) voi viedä myös pakotteiden alaisia eläinperäisiä tuotteita laitoshyväksytyistä vientilaitoksista!

________________________________________

Voiko luomutuotteita myydä luomuna kaikkialla?

Yhteiset luomusäädökset pätevät EU-maissa, mutta säädökset eivät ole maailmanlaajuiset. Suomalaisen luomutuotteen markkinointi luomuna EU:n ulkopuolella edellyttää, että kohdemaa on hyväksynyt EU:n luomusäädökset vastaamaan omiaan tai hyväksynyt tuotteen erikseen.

________________________________________

Eteläkorealaisten delegaatiot vaikuttuivat Suomen siipikarjasektorista

Kesä–heinäkuussa Suomessa vieraili kaksi Etelä-Korean viranomaisten delegaatiota siipikarjanlihan ja kananmunien sekä untuvikkojen ja siitosmunien vientilupien edistämiseen liittyen. Eteläkorealaiset auditoivat Suomen elintarviketurvallisuus- ja eläintautivalvontaa sekä tutustuivat tuotantolaitoksiin ja eläintiloihin.

Vieraat olivat vaikuttuneita laitosten korkeasta hygieniatasosta, teurastamojen ketjuinformaatiosta ja maatilojen siisteydestä. Kiitos kaikille vierailuihin tavalla tai toisella osallistuneille! Tiedotamme vientilupa-asian etenemisestä internetsivuillamme, twitterissä ja tietysti uutiskirjeessämme.

________________________________________

Kiinan yleistodistusvaatimusta seurataan

Kiina on ilmoittanut vaativansa lokakuun alusta lähtien eräkohtaisen yleistodistuksen lähes kaikilta sinne vietäviltä elintarvikkeilta. Asia on aiheuttanut laajaa vastustusta Kiinan-viejiltä ympäri maailmaa.

EU-komissio neuvottelee asiasta Kiinan kanssa kaikkien EU-jäsenmaiden puolesta. Yleistodistuksen vaatimuksiin koitetaan saada lievennyksiä, ja lisäksi EU on pyytänyt lisäaikaa todistusvaatimuksen voimaantuloon. Lisäaika ei ole vielä varmistunut, mutta oletettavasti se myönnetään. Evira seuraa tiiviisti asian etenemistä.

  • Vietkö elintarvikkeita Kiinaan tai harkitsetko sitä? Lisätietoja varten ota yhteys: kiina@evira.fi

________________________________________

Pk-vientihanke auttaa vientikysymyksissä

Kohdemaan vaatimukset vientiin suunnitellulle tuotteelle tulee selvittää vientimahdollisuuksia kartoitettaessa. Pk-yritysten vientineuvonnasta saat selville, miten viranomaisvaatimusten, tarvittavien todistusten tai ylipäänsä viennin aloittamisen kanssa kannattaa edetä.

________________________________________

Tukea pk-yrityksille myös kotimaan asioissa

Uudelle elintarvikeyrityksen perustaminen ja toiminta -sivustolle on koottu tietoa muun muassa yrityksen perustamiseen liittyvistä kysymyksistä, ravintolan tai lihalaitoksen perustamisesta sekä elintarvikkeiden käsittelemisen ja myynnin aloittamisesta maatilalla. 

Sivustoa tullaan täydentämään elintarvikeyrityksen toimintaan liittyvällä opastuksella sekä esimerkeillä elintarvikeyritysten hyvistä käytännön ratkaisuista. Sivua ylläpitää pk-vientihankkeen sisarhanke pk-neuvontahanke.

________________________________________

Aikaisemmat Ajankohtaista viennistä -katsaukset