Kiina

Kiina on myöntänyt kahden vuoden siirtymäajan tuontielintarvikkeiden yleistodistusvaatimukselle

Kiina on ilmoittanut myöntävänsä kahden vuoden siirtymäajan yleistodistuksen käyttöönottoon (30.9.2019 asti). Kiina sanoo tänä aikana perehtyvänsä ja vastaavansa WTO-jäsenmailta saamiinsa kommentteihin ja ehdotuksiin. Evira seuraa asian etenemistä. Yleistodistuksen lisäajan myöntämistä koskeva teksti löytyy WTOn sivuilta 

Taustaa: Kiina oli ilmoittanut WTO:lle vaativansa lokakuun alusta 2017 lähtien eräkohtaisen yleistodistuksen lähes kaikilta sinne vietäviltä elintarvikkeilta. Asia aiheutti laajaa vastustusta Kiinan-viejiltä ympäri maailmaa. Myös EU jätti kommenttinsa ehdotuksesta kaikkien EU-jäsenmaiden puolesta sekä haki siirtymäaikaa vaatimuksen toimeenpanoon.

On tärkeä huomata, että Kiinan uusi yleistodistusvaatimus koskee erityisesti muiden kuin eläinperäisten elintarvikkeiden vientiä Kiinaan. Eläinlääkintötodistusvaatimukset esimerkiksi sianlihalle ja maitovalmisteille pysyvät ennallaan.

  • Vietkö elintarvikkeita Kiinaan tai harkitsetko sitä? Lisätietoja varten ota yhteys: kiina@evira.fi

Viennissä noudatettavat sopimukset

Kiina on World Trade Organization WTO:n jäsenmaa kuten Suomikin. Elintarvikkeiden, eläinten ja kasvien turvallisuudessa noudatetaan jäsenvaltioiden sopimusta WTO Agreement on Sanitary and Phytosanitary Measures.

Verkostot viejän tukena

Lisätietoa

Suomesta on viety Kiinaan viime vuosina mm. maitojauhetta, marja- ja hedelmäpakasteita, kauraa ja muita viljavalmisteita, tärkkelysjohdannaisia sekä virvoitus- ja alkoholijuomia.