Ajankohtaisia viennin rajoituksia

Elintarvikkeet yleisesti

10.7.2017 Venäjä jatkaa pakotteita edelleen 31.12.2018 saakka

Venäjän hallitus on hyväksynyt 30.6.2017 pakotteiden jatkamisen vuoden 2018 loppuun.

22.2.2017 Ajankohtaista Venäjän tuontikiellosta

Venäjä asetti 8.2.2017 tuontikiellon laitoshyväksynnän saaneille laitoksille, joista ei ole ollut vientiä yli 18 kuukauteen. Tuontikielto koski lähes kaikkia maita. Tuontikielto kuitenkin peruttiin Venäjän toimesta 15.2.2017 laitosten osalta, joista on ollut vientiä viimeisen kolmen vuoden aikana. Tuontikiellon alla ovat yhä porsaanlihaa ja porsaan sisäelimiä vievät laitokset. Sianlihan Venäjän pakotteet ovat olleet voimassa yli 3 vuotta. Venäjälle voi tällä hetkellä viedä niitä tuotteita, jotka eivät ole pakotelistalla.

29.6.2016 Venäjä jatkaa pakotteita edelleen 31.12.2017 saakka

Lisätietoja Venäjän EU:lle asettamista pakotteista löytyy täältä.

29.6.2015 / 02.07.2015 Venäjä jatkaa tuontikieltoa 5.8.2016 saakka

Venäjän hallitus on on 25.6.2015 vahvistanut asetuksellaan n:o 625 luettelon elintarvikkeista, joiden tuonti on kielletty Venäjälle 5.8.2016 saakka (kyseinen päivä mukaan lukien). Kielto koskee tuontia EU:sta, Yhdysvalloista, Kanadasta, Australiasta ja Norjasta. Asetus on muutos 7.8.2014 annettuun asetukseen n:o 778.

Pakotelistalta ovat poistuneet mm. Venäjällä sijaitseviin kalanviljelyslaitoksiin toimitettavat kirjolohenpoikaset (cn-koodi 0301 lohenpoikaset ( Salmon salar) ja taimenen- ja kirjolohenpoikaset ( Salmon trutta, Oncorhynchus mykiss)).

Laktoosittomien maitotuotteiden tuonnille asetettiin uusia rajoituksia, ja tästedes laktoosittomat tuotteet on rekisteröitävä Federaation kuttajansuojalaitoksessa (Rospotrebnadzor) hoidolliseen tai ennalta ehkäisevään ruokavalioon kuuluviksi tuotteiksi, ennen kuin niitä voidaan tuoda Venäjälle.

Venäjän federaation halituksen asetus 625  FI / RU

Lisää aiheesta muualla verkossa:  EU-komission sivut Venäjän asettamaan tuontikieltoon liittyen " EU responses to the Russian import ban on agricultural products". 

22.8.2014 Venäjä on lieventänyt elintarvikkeita koskevaa tuontikieltoa

Tuontikielto ei enää koske merilohen- eikä taimenenpoikasia, laktoositonta maitoa ja laktoosittomia maitotuotteita, siemenperunaa, sokerimaissia, hernettä, bioaktiivisia lisäaineita ja vitamiineja. Kielto purettiin merilohen (salmo salar) ja taimenen (salmo trutta) osalta, mutta ei kirjolohen osalta. Vietävän laktoosittoman maidon ja laktoosittomien maitotuotteiden tulee täyttää laktoosittomille maitotuotteille asetetut vaatimukset Venäjällä voimassa olevan lainsäädännön mukaan.

8.8.2014 Venäjä on asettanut EU:ssa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Norjassa tuotettuja tuotteita tuontikieltoon

Tuontikiellosta ja Venäjän tuontikieltoon liittyvästä päätöksestä on tiedotettu valtioneuvoston nettisivuilla. Tuontikielto ei johdu eläinlääkinnällisistä tai kasvinterveydellisistä syistä ja sen on ilmoitettu kestävän yhden vuoden. Tuontikielto ei koske muita Tulliliiton maita kuin Venäjää. Tilanteen kehittymistä seurataan. 
Linkit:
Valtioneuvoston tiedote 7.8.2014  
Venäjän päätös 
Muutokset Venäjän federaation hallituksen asetukseen 
Lisätietoja:  Elintarviketurvallisuusjohtaja Leena Räsänen, puh. 050 388 6518

Tuliaisvienti Venäjälle

Tämänhetkisen tiedon mukaan matkustajaa kohti saa Venäjälle viedä 5 kg eläimistä saatuja elintarvikkeita ja rehuja ilman tuontilupaa tai eläinlääkintötodistusta edellyttäen, että tuotteet ovat pakattuina avaamattomissa alkuperäpakkauksissaan ja ovat jollakin tavoin käsiteltyjä valmisteita (ei siis raakoja tuotteita). Nelihenkisen perheen viemiset voisivat siten olla enintään 20 kg.

Yksityiskohtaisemmat tiedot Euroopan komission internetsivuilla.

 

Maito ja maitovalmisteet

29.8.2014 Laktoosittomien maitotuotteiden tuonnissa Venäjälle vaaditaan tuontilupa

Venäjän eläinlääkintä- ja kasvinterveyslaitos Rosselhoznadzorin 28.8.2014 julkaiseman tiedotteen mukaan laktoosittomien maitotuotteiden tuonnissa Venäjälle vaaditaan tuontilupa. Rosselhoznadzor alkaa 29.8.2014 lähtien myöntää näitä uusia lupia laktoosittomien tuotteiden tuomiseksi Venäjälle. Tuotteita, joita uudet luvat koskevat, ovat: tuore maito, hapanmaito, maitotiiviste, pastöroitu maito, maitojuomat, kerma, smetana, piimä, jogurtti, kaakao, maitopohjaiset puurot, kirnupiimä, vanukkaat ja herajauhe. Tuontilupahakemuksen tekee maahantuoja. Tuontilupaa haettaessa on mainittava, että kyseessä oleva tuote on valmistusteknologian mukaisesti laktoositon. Eviran saamien tietojen mukaan maahantuojan pitää myös esittää lupaa hakiessaan valmistajan vakuutus siitä, että valmistajan tuotteet ovat laktoosittomia.  Lisäksi tuotteiden pakkausmerkinnöistä tulee käydä ilmi, että tuotteet ovat laktoosittomia. Rosselhoznadzorin tiedotteen mukaan päätös tuontimenettelystä juuston, voin ja rahkan osalta tehdään myöhemmin.

Linkki:  Venäjän eläinlääkintä- ja kasvinterveyslaitos Rosselhoznadzorin tiedote

  •  

Liha ja lihatuotteet

21.10.2014 Venäjä kieltää lihan leikkuujätteiden ja eräiden niistä jalostettujen tuotteiden tuonnin EU:sta

Venäjän eläinlääkintä- ja kasvinterveyslaitos kieltää lihan leikkaamisessa syntyvien leikkuujätteiden (trimmings) ja eräiden niistä jalostettujen tuotteiden tuonnin EU-maista Venäjälle 21.10.2014 alkaen. Kielto koskee seuraavia tuotteita (suluissa tullinimike):

  • naudan ja sian leikkuujätteet (venäjäksi subprodukty) (0206 ja 0210)
  • lihasta ja leikkuujätteistä valmistettu hieno tai karkea jauho (0210)
  • rasva (mukaan lukien laardi) (1501)
  • naudan rasva (1502)

Venäjän eläinlääkintä- ja kasvinterveyslaitos perustelee uutta kieltoa sillä, että viimeisen kahden kuukauden aikana on löytynyt 17 tapausta, joissa EU:sta Venäjälle toimitetun tavaran laatu ei ole vastannut eläinlääkinnällis-hygieenisiä normeja sekä Venäjän ja tulliliiton vaatimuksia.

Tiedote asiasta Venäjän eläinlääkintä- ja kasvinterveyslaitoksen sivuilla

 

19.02.2014 Sianlihaa sisältävien valmisteiden vienti Venäjälle käynnistyy uudelleen

Euroopan komissio ja Venäjän viranomaiset ovat päässeet sopimukseen sianlihaa sisältävien tuotteiden viennin aloittamisesta uudelleen Venäjälle. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan Suomesta ensimmäiset sianlihaa sisältävät valmisteet saatetaan viedä Venäjälle jo viikon 8 lopulla.

Sianlihaa ja sianlihasta valmistettuja raakalihavalmisteita ei voi edelleenkään viedä Venäjälle. Neuvottelut näiden tuotteiden viennin aloittamisesta jatkuvat Euroopan komission ja Venäjän viranomaisten kesken.

Sianlihan ja elävien sikojen vienti koko Euroopan unionin alueelta Venäjälle pysähtyi Liettuassa todetun afrikkalaisen sikaruton vuoksi tammikuun 2014 lopussa. Helmikuun alussa pysähtyi myös sianlihaa sisältävien valmisteiden kuten makkaroiden, leikkeleiden ja salamin vienti Venäjälle.

Lisätietoja: Yksikönjohtaja Kyösti Siponen, p. 050 386 8412.

 

31.1.2014 Sianlihan ja elävien sikojen vienti Venäjälle pysähdyksissä Liettuassa todetun afrikkalaisen sikaruton takia

Sianlihan ja elävien sikojen vienti EU:sta Venäjälle on pysäytetty. Syynä on Venäjän viranomaisten reaktio siihen, että Liettuassa todettiin 24.1.2014 afrikkalainen sikarutto kahdessa villisiassa. EU-komissiolta saadun tiedon mukaan komission ja Venäjän viranomaisen välisissä neuvotteluissa ei ole päästy ratkaisuun. Evira sai tiedon 30.1.2014 illalla. Eläinlääkintötodistusten myöntäminen sianlihalle ja raakalihavalmisteille sekä eläville sioille on siten kielletty koko EU:sta. Venäjän viranomaisten mukaan tuontikielto on voimassa niin kauan kunnes EU esittää Venäjän hyväksymät takuut epidemian rajaamisesta ja sianlihan toimitusten turvallisuudesta muilta alueilta. Venäjän viranomainen ei hyväksy 27.1.2014 jälkeen EU:n alueella sianlihalle myönnettyjä eläinlääkintötodistuksia.

Lisätietoja: Yksikönjohtaja Kyösti Siponen, p. 050 386 8412

 

Kala ja kalastustuotteet

19.2.2005 Kalojen VHS-tauti

Ahvenanmaan vesialueelta peräisin olevaa kalaa, kalastustuotteita tai kalanviljely- ja kalastusvälineitä ei voi toistaiseksi viedä Venäjälle. Rajoitus koskee sekä luonnonkalaa että kasvatettua kalaa. Rajoituksen on asettanut Venäjän eläinlääkintä- ja kasvinterveyslaitos. Rajoitus johtuu kirjolohen verenvuotoseptikemia (VHS) -tilanteesta Ahvenanmaalla. Venäjän eläinlääkintä- ja kasvinterveyslaitos on ilmoittanut rajoituksesta kirjeessään FS-E-2/823 FI+RU 18.2.2005 (pdf, 671 kt)

 

Lisää aiheesta palvelussamme