Omavalvonta elintarvikkeiden kotimaan kuljetuksissa

Omavalvonnalla tarkoitetaan elintarvikealan toimijan omaa järjestelmää, jolla toimija pyrkii hallitsemaan toimintansa riskit. Kunnan elintarvikevalvontaviranomainen arvioi, onko toimijan laatima omavalvonta riittävä riskien hallitsemiseksi.

Omavalvontaan liittyvä kirjanpito

Kuljetusalan toimijalla on oltava riittävät ja oikeat tiedot kuljettamastaan tai jakelemastaan elintarvikkeesta. Elintarvikealan toimijan on tunnettava elintarvikkeeseen liittyvät terveysvaarat sekä elintarviketurvallisuuden kannalta kriittiset kohdat toiminnassaan.

Omavalvontasuunnitelma

Elintarvikealan toimijan on laadittava kirjallinen suunnitelma omavalvonnasta (omavalvontasuunnitelma), noudatettava sitä ja pidettävä sen toteuttamisesta kirjaa. Omavalvontasuunnitelmassa tulee kuvata elintarvikelain 19 §:ssä tarkoitetut kriittiset kohdat ja niihin liittyvien riskien hallinta.

Omavalvontasuunnitelmassa on mainittava ne toimenpiteet, joilla elintarvikkeiden hygieenisen laadun heikentyminen kuljetuksen aikana voidaan estää. Omavalvontasuunnitelmasta tulee käydä ilmi toiminta, jota suunnitelma koskee, kuljetusten vastuuhenkilö, kuljetuslämpötilat, lämpötilanseurantajärjestelmä sekä elintarvikehygieenisesti tärkeät vaiheet, kuten elintarvikkeiden lastaus ja purku.

Jos elintarvikkeita luovuttava tai vastaanottava elintarvikehuoneisto järjestää elintarvikkeiden kuljetuksen, omavalvontasuunnitelma voidaan sisällyttää kyseisen elintarvikehuoneiston omavalvontasuunnitelmaan.

Elintarvikealan toimijan on pidettävä omavalvontasuunnitelma ajan tasalla.