Ostajalla on oikeus tietää mansikoiden alkuperä

Alkuperämerkintöjä tehdään elintarvikkeisiin, jotta ostaja saa riittävät ja oikeat tiedot ostoksistaan. Tuoreiden kasvisten ja hedelmien alkuperämaa on kerrottava aina. Tämä auttaa varmistamaan elintarvikkeiden laatua ja turvallisuutta. Kuluttajan kannattaa ostaa mansikoita ainoastaan sellaisesta myyntipaikasta, jossa mansikan alkuperämaa on selkeästi merkitty myyntikylttiin, rasioihin tai laatikoihin. 

Mansikkapakkauksiin on tehtävä selkeät merkinnät alkuperämaasta, pakkaajasta ja laatuluokasta. Merkintävaatimusten ja saateasiakirjojen tarkoituksena on, että tieto marjojen alkuperästä välittyy muuttumattomana kuluttajalle asti. Oikeiden tietojen siirtyminen on jokaisen myynti- ja välitysketjussa mukana olevan ostajan, myyjän ja välittäjän vastuulla. 

Avorasioiden myyntipaikalla on oltava kyltti 

Alkuperämaatiedoksi ei riitä myyntipöydällä mahdollisesti esillä oleva suomenlippu, vaan alkuperämaa on ilmoitettava selkeästi kirjoitettuna koko maan nimellä. Rasioihin valmiiksi pakattuja mansikoita ostettaessa kannattaa varmistaa, että avorasioiden myyntipaikalla on kyltti, josta näkyy mansikoiden alkuperämaa ja laatuluokka. Myös irtotuotteena myytävien mansikoiden alkuperämaa ja laatuluokka pitää ilmoittaa kyltissä.

Kannellisissa rasioissa on oltava merkinnät 

Jos mansikat on pakattu kannella suljettuihin rasioihin, niistä on löydyttävä tiedot alkuperämaasta, pakkaajasta ja laatuluokasta. Isompia määriä ostavan kuluttajan kannattaa varmistua, että pakkauslaatikoissa on selkeät tiedot marjojen alkuperämaasta ja laatuluokasta, sekä pakkaajan nimi ja osoite. Lisäksi merkinnöissä on ilmoitettava, kuinka paljon marjoja pakkaus sisältää (esim. 250 g, 500 g, 2 kg tai 5 kg).

Osta laatua 

Mansikat myydään yleisimmin I luokan marjoina. Täyttääkseen I luokan vaatimukset mansikoiden on oltava hyvälaatuisia eikä niissä saa olla multaa. Kaikkien myytävien mansikoiden täytyy olla tuoreita, ehjiä ja puhtaita. Pilaantuneita, mätiä, homeisia tai multaisia mansikoita ei sallita edes II luokassa.

Viljelmällä suoraan rasioihin poimittujen ja niissä myytävien mansikoiden laatu säilyy parempana kuin myyntipöydille kaadetun ja siitä asiakkaalle muovipussiin kauhotun irtomarjan. Myös mahdollisten väärinkäytösten ehkäisemiseksi Evira suosittelee välttämään marjojen kaatamista myyntipöydille ja suosimaan suoraan pakkauksista tapahtuvaa myyntiä.

Näin varmistut parhaiten mansikoiden alkuperästä 

Ennen mansikoiden ostamista kuluttajan kannattaa varmistaa, että myyntipaikan haltijan nimi ja yhteystiedot ovat selkeästi esillä myyntipaikalla. Marjojen myyjän tulee tietää, kenen pakkaamia mansikoita hän myy. Suomessa viljellyt mansikat pakataan tilalla suoraan myyntilaatikoihin, jolloin pakkaaja on yleensä sama kuin viljelijä ja osoitetieto kertoo, missä marjat on viljelty. 

Jos haluaa olla aivan varma siitä, että ostaa suomalaisia mansikoita, ne kannattaa ostaa tutulta viljelijältä. Suoramyynnissä tai itsepoiminnassa syntyy harvoin epäselvyyksiä marjojen alkuperästä. Suoramyyntitilojen yhteystietoja löytyy internetistä hakusanoilla ”suoramyynti + mansikka”.

Torilla ympärivuotisesti toimivat kauppiaat noudattavat yleensä hyvin merkintävaatimuksia ja vaativat asianmukaiset pakkausmerkinnät toimittajiltaan. 

Kuntien elintarvikevalvontaviranomaiset valvovat torien ja muiden ulkomyyntipaikkojen myyjiä ja tuotteista annettavia tietoja. Kasvisten alkuperämerkintöjä ja laatua valvovat Eviran ja ELY-keskusten tarkastajat.

 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME