Juusto, sulatejuusto ja juustovalmiste

Juustoista annettu kansallinen säädös, Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus juustosta (856/2007), kumottiin maa- ja metsätalousministeriön asetuksella Eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista (264/2012). Asetus tuli voimaan 1.7.2012. Asetuksen siirtymäaikaa on jatkettu 1. päivään heinäkuuta 2014 asti MMM:n asetuksella (308/2013).

Uudessa kansallisessa asetuksessa määritellään edelleen juusto, sulatejuusto ja juustovalmiste. Asetuksessa säädetään juuston, sulatejuuston ja juustovalmisteen pakkausmerkinnöistä. Sekä pakatuissa tuotteissa että pakkaamattomista tuotteista on ilmoitettava keskimääräinen rasvapitoisuus painoprosentteina valmistushetkellä tai ilmoitettuna siten, kuin ravintoarvomerkinnöistä erikseen säädetään sekä maidon alkuperä, jos valmistuksessa on käytetty muuta kuin lehmän maitoa. Nämä merkintävaatimukset koskevat myös muualta tuotuja tuotteita.

Käyttöön vakiintuneiden juustojen ja juustovalmisteiden nimiä, kuten emmentaljuusto, gruyérejuusto, edamjuusto, goudajuusto, tuorejuusto, munajuusto, leipäjuusto, raejuusto, maitorahka ja kermarahka saa edelleen käyttää edellyttäen, että nimet eivät johda harhaan.

 

Lisää aiheesta palvelussamme

Lisää aiheesta muualla verkossa