Ainesosan määrän ilmoittaminen

Elintarvikeviraston valvontaopas ainesosan määrän ilmoittamisesta on päivitetty (07/2006) lainsäädäntöviitteiltään vastaamaan  kauppa- ja teollisuusministeriön asetusta elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä 1084/2004. Ainesosan määrän ilmoittamista on käsitelty asetuksen 28 - 31 §:ssä.

  • ainesosa mainitaan elintarvikkeen nimessä (esim. mansikkajogurtista on ilmoitettava sen sisältämän mansikan määrä)
  • ainesosa yhdistetään elintarvikkeen nimeen (esim. Janssonin kiusauksesta tulee ilmoittaa kalan määrä ja kaalikääryleestä lihan määrä)
  • ainesosaa korostetaan pakkausmerkinnöissä sanoin, kuvin tai muulla tavalla (esim. voilla leivotuksi ilmoitetusta pullasta tulee ilmoittaa voin määrä ja hedelmäiseksi väitetyistä myslistä hedelmän määrä)
  • ainesosa on elintarvikkeessa olennainen ja erottaa sen muista tuotteista, joiksi elintarviketta nimen tai ulkonäön vuoksi voisi muutoin luulla. (Esim. ryynimakkarasta, laukkamakkarasta ja verimakkarasta lihan määrä ja majoneesista öljyn määrä)

Seuraavissa tapauksissa ainesosan määrää tarkoittava merkintä ei ole pakollinen:

  • Elintarvikkeen pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan elintarvikkeen valutettu nettopaino. Ainesosan määrän voi tällöin laskea annetuista painoista (esim. tonnikala vedessä)
  • Jos ainesosan määrä on ilmoitettava merkinnöissä muiden yhteisösäännösten nojalla (esim. kaakao- ja suklaatuotteiden ja levitettävien ravintorasvojen säännöksissä)
  • Ainesosaa käytetään pieninä määrinä maustamiseen (esim. paprikaa paprikajuustossa, sitruunaa sitruunakakussa tai juustoa juustopatongissa)
  • Jos valmisteen nimessä mainittu ainesosa ei vaikuta kuluttajan valintaan. Tällöin edellytetään, että ainesosan määrän vaihtelu ei ole oleellinen elintarvikkeen tiettyjen ominaisuuksien kannalta eikä sen avulla voida erottaa elintarviketta muista vastaavista elintarvikkeista. (Esim. kermajäätelö, peruna- tai riisipiirakka)
  • Hedelmä-, kasvis-, mauste- ja yrttisekoituksissa, joissa mikään ainesosa ei painoltaan ole olennaisesti määräävässä asemassa.

Ainesosan määrää koskeva merkintä

Ainesosan määrä tulee ilmoittaa ainesosan käyttöhetken mukaisesti prosentteina kaikkien käytettävien ainesosien yhteismäärästä. Merkinnässä ilmoitettujen määrien tulee vastata mainitun ainesosan tai ainesosan ryhmän keskimääräisiä määriä. Tällä tarkoitetaan määrää, joka saadaan noudattamalla valmistusohjetta ja hyvää valmistustapaa sekä ottamalla huomioon valmistuksessa esiintyvät tavanomaiset vaihtelut.

Merkintä on tehtävä elintarvikkeen nimen yhteyteen tai ainesosaluetteloon kyseisen ainesosan kohdalle.

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME