Vähimmäissäilyvyysaika ja viimeinen käyttöpäivä (-ajankohta)

Viimeinen käyttöpäivä tai viimeinen käyttöajankohta

Mikrobiologisesti helposti pilaantuvien tuotteiden pakkauksiin on merkittävä viimeinen käyttöpäivä tai  käyttöajankohta. Päiväys merkitään päivänä ja kuukautena ja haluttaessa myös vuosilukuna. Viimeisen käyttöpäivän jälkeen elintarviketta ei saa enää myydä eikä käyttää eikä käyttää myöskään myytävän tai tarjottavan elintarvikkeen valmistuksessa.

Mikrobiologisesti helposti pilaantuvia elintarvikkeita ovat esim. pastöroimaton maito ja kerma, kypsyttämätön juusto, tuore liha, jauheliha, kypsentämättömät lihavalmisteet, tuore kala ym. lämpökäsittelemättömät tuotteet ja sellaiset tuotteet, joiden säilyvyyttä ei ole varmistettu lämpökäsittelyn tai säilöntäaineiden avulla.

Parasta ennen -päiväysmerkintä (vähimmäissäilyvyysaika)

Jäljempänä mainittuja poikkeuksia lukuunottamatta muiden elintarvikkeiden kuin mikrobiologisesti helposti pilaantuvien (siis myös ”tavallisten” helposti pilaantuvien) pakkauksissa on oltava merkittynä ajankohta, johon asti ainakin tuote asianmukaisesti säilytettynä säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Tuotetta voidaan pitää myynnissä tai käyttää vielä tämän parasta ennen - ajankohdan jälkeenkin edellyttäen, ettei sen laatu ole oleellisesti heikentynyt.

Ajankohta merkitään ilmaisun ”parasta ennen” jälkeen seuraavasti:

  • Päivänä ja kuukautena, jos elintarvikkeen säilyvyys on enintään 3 kuukautta;
  • Kuukautena ja vuotena, jos elintarvikkeen säilyvyys on enemmän kuin 3 kuukautta, mutta enintään 18 kuukautta;
  • Vuoden tarkkuudella, jos elintarvikkeen säilyvyys on enemmän kuin 18 kuukautta.

Elintarvikkeet, joihin ei tarvitse merkitä parasta ennen – päivämäärää:

  • tuoreet marjat, hedelmät, kasvikset ja sienet, joita ei ole kuorittu, pilkottu eikä muulla tavalla käsitelty; tätä poikkeusta ei sovelleta ituihin eikä muihin vastaaviin tuotteisiin
  • täysmehut, nektarit, mehut, virvoitusjuomat ja yli 1,2 tilavuus % alkoholia sisältävät juomat, jotka on tarkoitettu suurtalouksille ja jotka on pakattu suurempiin kuin 5 litran pakkauksiin
  • leipomotuotteet ja leivät, jotka ovat ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne tavallisesti nautitaan yhden vuorokauden kuluessa
  • etikka
  • suola ja suolavalmisteet
  • sokeri
  • makeiset, jotka koostuvat lähes yksinomaan maustetuista tai värjätyistä sokereista
  • purukumi ja muut vastaavat pureskeltavat elintarvikkeet
  • jäätelön annospakkaukset

Säilytysohje

  • on merkittävä  mikrobiologisesti helposti pilaantuvien elintarvikkeiden pakkauksiin.