Ajankohtaista

Ravitsemus- ja terveysväitteet -sivuille viimeksi lisätyt esimerkit ja päivitykset

 

Luomu

  • Luomuelintarvikkeille ei ole hyväksytty terveysväitteitä. Tästä syystä kaupallisessa viestinnässä luomuelintarvikkeiden ei voi väittää olevan terveellisempiä kuin tavallisesti tuotettujen elintarvikkeiden. 

 

Koskeeko sananvapaus myös elintarvikkeiden markkinointia?

  • Yleinen sananvapaus ei mahdollista elintarvikkeiden lainsäädännön vastaista markkinointia.

 

Pikaopas ravitsemus- ja terveysväitteiden käyttöön 

  • Pika-opas siitä, miten käytät ravitsemus- ja terveysväitteitä elintarvikkeen pakkausmerkinnöissä, esillepanossa tai markkinointiaineistossa.

 

 Lasten kehitykseen ja terveyteen viittaavat väitteet

  • Lapsille tarkoitetuissa elintarvikkeissa saa käyttää artiklan 14(1)b mukaisia hyväksyttyjä terveysväitteitä.

 

Omega-3-rasvahappoihin liittyvä väitteet lapsille tarkoitetuissa elintarvikkeissa

  • DHA:n terveysväitteitä ei voi käyttää 1-18 -vuotiaille lapsille tarkoitetuissa elintarvikkeissa.

 

Sinkki

  • Kuluttajalle ei saa muodostua mielikuvaa, että elintarvikkeella olisi terveyshyötyjä esimerkiksi flunssan ehkäisyssä, oireiden helpottamisessa tai lyhentämisessä.

 

Maitohappobakteerit

  • Kuluttajalle ei saa muodostua mielikuvaa, että elintarvikkeella olisi terveyshyötyjä lääkityksen tai sairauden yhteydessä.

 

”Vähemmän lisättyä sokeria”

  • Ravitsemusväitettä voi käyttää samoilla ehdoilla kuin "sokereita vähennetty" -väitettä.

 

"Suolaa vähennetty"

  • Voimakassuolaisten tuotteiden suolan vähennyksestä voi kertoa kuluttajille. Se tulee kuitenkin tehdään väiteasetuksen sääntöjen mukaisesti, eikä merkintä saa johtaa kuluttajaa harhaan.

 

Erityisruokavaliovalmisteita koskeva lainsäädäntömuutos vaikuttaa väitteiden käyttöön

Lainsäädäntö muuttui 20.7.2016. Painonhallintaan tarkoitettuja ateriankorvikkeita (koskee sekä LCD- että VLCD-ateriankorvikkeita) sekä urheilijoille markkinoituja elintarvikkeita ei enää lasketa kuuluvaksi uuden erityisille ryhmille tarkoitettujen elintarvikkeiden asetuksen (EU) N:o 609/2013 piiriin. Lue lisää aiheesta.

Painonhallintaan tarkoitettujen ateriankorvikkeiden ja urheilijoille markkinoitujen tuotteiden markkinoinnissa saa käyttää vain väitelainsäädännön (EY) N:o 1924/2006 mukaisesti hyväksyttyjä ravitsemus- ja terveysväitteitä, jos tuote täyttää väitteen käytön ehdot.

20.7.2016 lähtien markkinoille tuotavien tai valmistettavien tuotteiden tulee olla yllä olevien vaatimusten mukaisia. Ennen tätä markkinoille saatettujen tai merkinnöin varustettujen tuotteiden varastot saa myydä loppuun.