Elintarvikevalvonta

Tähän osioon on koottu tietoa elintarvikevalvonnasta. Sivuilta löytyy tietoa muuan muassa salmonellavalvonnasta ja Eviran tutkimuksista sekä projekteista.

Elintarviketurvallisuus Suomessa 2015 (Lataa pdf)

Suomessa markkinoilla olevat elintarvikkeet ovat turvallisia ja yritykset tuntevat vastuunsa

Vuonna 2015 elintarvikkeet aiheuttivat 40 ruokamyrkytysepidemiaa ja niissä sairastui noin 700 henkilöä. Talousvesi aiheutti kolme epidemiaa, joissa sairastui myös noin 700 henkilöä. Norovirus oli yleisin epidemioiden aiheuttaja. Raakamaito sairastutti koululaisryhmän, epidemian aiheutti kampylobakteeri. Chian siementen raportoitiin ensimmäisen kerran Suomessa aiheuttaneen ruokamyrkytysepidemian; epidemian aiheuttaja oli salmonella. Muut ruokamyrkytysten aiheuttajat ja niiden välittäjäelintarvikkeet olivat samoja kuin aikaisempina vuosina. Epidemiat saivat usein alkunsa ravintoloiden buffetruoista. Moni sairastuminen olisi vältetty muistamalla kuusi simppeliä ohjetta, joilla voit välttyä ruokamyrkytyksiltä. Ruoan aiheuttamista vakavista allergisista reaktioista tehtiin 46 ilmoitusta.

Kotimaisen elintarviketuotannon kemialliset riskit hallitaan hyvin eikä elintarvikkeissa esiinny ihmisen terveydelle haitallisia jäämiä kasvinsuojeluaineista, eläinlääkkeistä, ympäristömyrkyistä tai muista kemiallisista aineita. Kotimaisten elintarvikkeiden mikrobiologinen turvallisuus on kansainvälisesti vertailtuna erittäin korkealla tasolla.

Maahantuoduissa hedelmissä, marjoissa, kasviksissa ja muissa kasviperäisissä elintarvikkeissa esiintyy jonkin verran sallitut rajat ylittäviä jäämiä kasvinsuojeluaineista. Tuontiravintolisien, erityisruokavaliovalmisteiden ja ruoankorvikkeiden pakkausmerkinnöissä oli puutteita. Tuontielintarvikkeissa havaittiin myös lisäaineita, joiden käyttö ei ole sallittua tai määrät ylittivät sallitun. Vaatimusten vastaiset erät hylättiin tuontitarkastuksissa.

Kotimaassa toimivien elintarvikealan toimijoiden valvonnan tuloksia julkistetaan Oiva-järjestelmällä. Tulokset osoittavat, että valtaosa toimijoista hallitsee oivallisesti tai hyvin oman toimintansa elintarviketurvallisuusriskit ja huolehtii elintarvikkeita koskevien riittävien ja oikeiden tietojen antamisesta kuluttajalle. Parannettavaa löytyy yleisesti omavalvonnassa ja sen näytteenotossa, yleisessä hygieniassa, lämpötilojen sekä allergiaa ja intoleransseja aiheuttavien aineiden hallinnassa sekä tilojen ja laitteiden soveltuvuudessa ja kunnossapidossa. Tarjoilupaikkojen ja vähittäismyymälöiden Oiva-tulokset osoittavat toimijoiden parantaneen tuloksiaan edellisvuosista. Elintarvikelaitosten Oiva-tulokset ovat käytettävissä ensimmäistä kertaa ja osoittavat myös laitosten toiminnan olevan pääosin vaatimusten mukaista. Yritysten oma-aloitteisten elintarvikkeiden takaisinvetojen määrä kasvoi, mikä kertoo yritysten oman valppauden parantumisesta epäkelpojen tuotteiden poistamiseksi markkinoilta.

 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME

LISÄÄ AIHEESTA MUUALLA VERKOSSA