Uuselintarvikeasetuksen uudistus

Uuselintarvikkeita koskeva asetus on uudistettu. Uusi asetus, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus uuselintarvikkeista (EU) 2015/2283, on astunut voimaan vuoden 2015 lopussa ja sitä sovelletaan täysmääräisesti 1.1.2018 alkaen.

Mitä on uudistettu?

  • Keskitetty lupamenettely

    • Euroopan komissio käsittelee kaikki hakemukset ja myöntää luvat
    • Luvat ovat yleisiä, eli toimijakohtaisuus poistuu
    • Turvallisuusarvioinnit suorittaa Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA)
    • Turvallisuusarvioinnille ja lupamenettelylle on asetettu aikarajat, jolloin lupaprosessiin kuluva kokonaisaika lyhenee
  • Helpotettu ilmoitusmenettely EU:n ulkopuolisista maista tuleville perinteisille elintarvikkeille

    • Perinteisellä elintarvikkeella oltava:
      • turvallinen käyttöhistoria lähtömaassa
      • jatkuvaa käyttöhistoriaa elintarvikkeena 25 vuoden ajan merkittävän väestönosan keskuudessa
    • Yksinomaan ravintolisissä käytetyt elintarvikkeet eivät voi olla perinteisiä elintarvikkeita
  • Unionin luettelo hyväksytyistä uuselintarvikkeista

    • Kaikki uudet ja aiemmin hyväksytyt uuselintarvikkeet sisällytetään Euroopan unionin luetteloon hyväksytyistä uuselintarvikkeista
  • Mahdollisuus tietosuojaan

    • Sovelletaan ainoastaan hakumenettelyssä
    • Hakijalle voidaan myöntää yksinoikeus tuotteen markkinointiin enintään viideksi vuodeksi
    • Edellytyksenä turvallisuuden todentamiseen tarvittava uusi tieteellinen näyttö tai tieto, johon hakijalla on yksinoikeus

Mitä säilyy ennallaan?

  • Riittävää käyttöhistoriaa kuvaava ajallinen katkaisuraja 15.5.1997  

  • Asetuksen soveltamisala

    • Soveltamisalaa on kuitenkin selkeytetty luokittelemalla tuoteryhmiä
    • Uusia tuoteryhmiä ovat:
      • kivennäisperäiset aineet
      • kasveista tai niiden osista peräisin olevat elintarvikkeet (ml. uusilla lisäämismenetelmillä tuotetut kasvit, jos menetelmä aiheuttaa elintarvikkeen koostumukseen merkittäviä muutoksia ravintoarvoon, metaboloituvuuteen tai haitta-aineiden pitoisuuteen liittyen)
      • eläimistä tai niiden osista peräisin olevat elintarvikkeet (ml. uusilla lisäämismenetelmillä tuotetut eläimet)
      • solukko ja kudosviljelmät (eläin, kasvi, mikrobi, sieni, levä)
      • nanomateriaalit
      • yksinomaan ravintolisissä käytetyt aineet, jos niitä on tarkoitus käyttää muissa elintarvikkeissa

 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME


LISÄÄ AIHEESTA MUUALLA VERKOSSA