Helsingin hevoskastanjoissa uutta bakteeritautia

16.9.2015

Helsingin Tokoinrannassa kasvavista hevoskastanjoista on löydetty uusi kasvitautia aiheuttava bakteeri. Löydös on ensimmäinen Suomessa. Bakteeri tarttuu ainoastaan hevoskastanjoihin. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira selvittää tapoja bakteerin leviämisen estämiseksi.

Bakteeri löydettiin, kun Helsingin Tokoinrannassa kasvavissa hevoskastanjoissa havaittiin tautioireita. Puista otetusta näytteestä määritettiin Eviran laboratoriossa Pseudomonas syringae pv. aesculi -bakteeri.

Hevoskastanjan Pseudomonas-bakteeria ei ole kasvinterveyslainsäädännössä luokiteltu vaaralliseksi kasvintuhoojaksi eikä Evira tässä vaiheessa määrää toimenpiteitä bakteerin sairastuttamien puiden hävittämiseksi. Helsingin kaupunki on poistanut Tokoinrannasta taudin vioittamia puita. Evira selvittää parhaillaan, ovatko tarkastukset ja viranomaisten määräämät toimenpiteet jatkossa tarpeen bakteerin leviämisen estämiseksi.

Bakteeri tarttuu ainoastaan hevoskastanjoihin. Bakteeri on todennäköisesti levinnyt Eurooppaan Aasiasta, ja sitä on 2000-luvun alusta lähtien löytynyt useista EU-maista sekä Norjasta.

Sairaille puille tunnusomainen oire on punaruskea tai lähes musta vuoto puun rungosta tai oksista. Runkoon ja oksiin muodostuu laikkuja, joiden kohdalla kuoren alla puu on ruskeanoranssia. Taudin edetessä latvus kellastuu ja puu voi kuolla. Esimerkiksi Englannissa ja Norjassa tautiin on kuollut paljon hevoskastanjoita. Viileä ja kostea ilmasto suosii taudinaiheuttajaa. Vielä ei tiedetä tarkasti, miten tauti leviää puusta toiseen. Tauti leviää uusille alueille sairaiden taimien välityksellä.

Lue Helsingin kaupungin tiedote: Tokoinrannan hevoskastanjoita vaivaa bakteeri

Lisätietoja:
ylitarkastaja Paula Lilja, kasvinterveysyksikkö, p.  040 542 1965 (tarkastukset ja toimenpiteet) 
ylitarkastaja Jari Poutanen, kasvinterveysyksikkö, p. 040 845 4869 (tarkastukset ja toimenpiteet)
tutkija Mirkka Soukainen, kasvianalytiikan yksikkö, p. 040 583 4943 (bakteerin biologia)

 

Aihealueet: