Mäntyankeroisia jälleen puupakkauksissa

27.3.2015

Yhdysvalloista Suomeen tuodun tavaraerän puupakkauksista löytyi mäntyankeroisia Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tekemässä tarkastuksessa. Edellisen kerran niitä havaittiin puisessa pakkausmateriaalissa marraskuussa 2014. Mäntyankeroinen on havupuiden vaarallinen kasvintuhooja.

Kansainvälinen ISPM 15 -standardi vaatii, että puinen pakkausmateriaali käsitellään kasvintuhoojien hävittämiseksi, mutta käsittely ei aina tehoa.

”Pakkausmateriaalissa oli käsittelystä kertova merkintä kuten lähes kaikissa aiemmissakin mäntyankeroislöydöksissä. Voi vain arvailla, miten paljon asianmukaisesti merkittyä, mutta kuitenkin saastunutta puumateriaalia maailmanmarkkinoilla liikkuu”, toteaa ylitarkastaja Atro Virtanen Eviran kasvinterveysyksiköstä.

Euroopassa mäntyankeroista todettiin vuonna 1999 Portugalin metsissä, jonne sen epäillään levinneen puisen pakkausmateriaalin mukana. Vuonna 2008 ankeroista todettiin Espanjan puolella. Mäntyankeroista esiintyy Kanadassa, Yhdysvalloissa, Meksikossa, Japanissa, Taiwanissa, Kiinassa ja Korean tasavallassa.

Mäntyankeroinen voi levitä metsiin pakkausmateriaalista

Mäntyankeroinen on mikroskooppisen pieni sukkulamato. Se leviää maasta toiseen ensisijaisesti tavaran kuljetuksiin tarvittavan puisen pakkausmateriaalin mukana. Paikallisesti mäntyankeroiset leviävät tukkijäärä-nimisten kovakuoriaisten välityksellä.   

Puista pakkausmateriaalia kerätään esimerkiksi kesäasunnoille polttopuuksi tai muuhun hyötykäyttöön. Sitä säilytetään usein metsien läheisyydessä, jolloin tukkijäärillä on lyhyt matka siirtää ankeroisia ympäristössä kasvaviin puihin. Saastuneesta puuaineksesta, puruista ja lastuista mäntyankeroinen voi myös aktiivisesti siirtyä  kasvavaan havupuuhun, mikäli saastunut puuaines ja terve puu ovat suorassa kosketuksessa ja terveen puun kuori on rikkoutunut.

Kaikkein vaarallisinta on puinen pakkausmateriaali, jossa esiintyy samanaikaisesti mäntyankeroisia ja tukkijääriä, koska aikuistuttuaan tukkijäärät lentävät lähiympäristön havupuihin levittäen samalla mäntyankeroisia.

Mikäli mäntyankeroisia löytyisi Suomen metsissä, pihoilla tai puistoissa kasvavista puista, saastuneen puun ympäristöstä hävitettäisiin laajalta alueelta kaikki havukasvit. Torjuntatyö tulisi kalliiksi ja lisäksi ankeroisen löytyminen aiheuttaisi huomattavaa vahinkoa metsä- ja puuteollisuudelle sekä puutavaran viennille.

Lue lisää:
Usein kysyttyä mäntyankeroisesta
Mäntyankeroinen (esite)
Mäntyankeroinen (Luonnonvarakeskus): http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/lajit_kansi/buxylo-n.htm

Lisätietoja:
ylitarkastaja Atro Virtanen, p. 040 704 9607
erikoistutkija Jyrki Tomminen, p. 040 725 7236

Aihealueet: