Metsien tuholaisia salamatkusti puupakkauksissa keväällä 2015

29.6.2015

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tarkastuksissa kevätkaudella 2015 löydettiin vaarallisia kasvintuhoojia kasvihuoneviljelmiltä ja ulkomaisista tuontitavaroiden puupakkauksista. Kesäkukkaviljelmällä tavattiin Suomessa uusi virustauti.

Yhdysvalloista tuodun tavaraerän puisesta pakkausmateriaalista todettiin mäntyankeroisia. Mäntyankeroinen on havupuiden vaarallinen kasvintuhooja. Se on mikroskooppisen pieni sukkulamato, joka voidaan havaita vain laboratoriotutkimuksessa puusta otetusta lastunäytteestä.

Aasianrunkojääriä tavattiin kahdesti Kiinasta tuotujen kivilähetysten puupakkauksista. Isohko, tumma kovakuoriainen kehittyy lehtipuun rungon sisällä munasta toukaksi ja edelleen koteloksi. Toukkakäytävistä tuleva syöntipuru paljastaa aasianrunkojäärän. Puunrungossa olevat kookkaat reiät ovat merkkinä siitä, että aikuiset runkojäärät ovat kaivautuneet ulos. Kiinalaisen kivitavaran kuljetukseen käytettäviä kehikoita ja tukipuita tarkastetaan tehostetusti kaikkialla EU:n alueella.

Kaikissa saastuneiksi todetuissa puupakkauksissa oli ISPM 15 -merkintä. Se osoittaa, että puuaines on käsitelty tuhoojien hävittämiseksi, mutta käsittely ei näissä tapauksissa kuitenkaan ole ollut riittävä.

Mäntyankeroisen ja aasianrunkojäärän leviäminen Suomen luontoon aiheuttaisi taloudellisia tappioita. Tuhoojat tappaisivat puita, torjunta olisi kallista ja puutavaran vienti vaikeutuisi.

Maapähkinän rengaslaikkuvirusta todettiin Suomessa ensimmäistä kertaa

Yhdeltä kesäkukkaviljelmältä löydettiin begonia-kasvissa maapähkinän rengaslaikkuvirusta, Groundnut ringspot virus, jota ei ole aiemmin tavattu Suomesta. Viruksen leviämisreittiä selvitetään. Virus on haitallinen maapähkinälle, paprikalle, salaatille ja tomaatille.

Etelänjauhiainen-nimisiä hyönteisiä ja palsamin kuoliolaikkuvirusta esiintyi yleisesti kesäkukkia viljelevillä kasvihuoneviljelmillä. Tuhoojat saatiin pääosin torjutuksi kesäkukkien myyntikauteen mennessä. Etelänjauhiaiset ja palsamin kuoliolaikkuvirukset eivät ole vaaraksi kuluttajien kesäkukille.

Vihannestuotannosta ei havaittu kevään aikana lainkaan vaarallisia kasvintuhoojia.

Lisätietoja vaarallisista kasvintuhoojista: 
Vaaralliset kasvitaudit ja tuholaiset  

Lisätietoja:
ylitarkastaja Jari Poutanen, p. 040 845 4869 (kasvihuonetuotanto)
ylitarkastaja Atro Virtanen, p. 040 704 9607 (perunan tuotanto ja puinen pakkausmateriaali)
ylitarkastaja Sari Haikola, p. 040 687 6641 (maahantuonti ja vienti)

 

Aihealueet: