Suomen sää suotuisa tulipoltteen leviämiselle

18.2.2015

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksen mukaan tulipolte-niminen vaarallinen kasvitauti voi aiheuttaa epidemioita lähes kaikkialla Suomessa. Taudille ovat alttiita omena ja päärynä sekä usea koristepuu- ja pensaslaji. Kukinnan aikainen ilman kosteus ja lämpötila määräävät, voiko tauti kehittyä vakavaksi epidemiaksi.

Vaikka tulipolte on esiintymisalueillaan tuhoisa tauti, ei vakavia epidemioita kehity joka vuosi. Evira tutki, miten usein Suomen sääolot mahdollistaisivat tulipolte-epidemian kehittymisen omenoilla. Tulosten mukaan epidemioita voisi kehittyä Etelä-Suomessa joka viides vuosi ja Keski- ja Itä-Suomessa lähes joka toinen vuosi. Sää on selvityksen mukaan suotuisa tulipoltteelle jopa Rovaniemellä asti.

”Ei voida ajatella, että jokin osa Suomea olisi tulipoltteelta turvassa. Taudin torjuntaan ei ole hyväksytty Suomessa kasvinsuojeluaineita, joten ainoa torjuntakeino on sairastuneiden kasvien hävitys”, pohtii erikoistutkija Salla Hannunen Eviran riskinarvioinnin tutkimusyksiköstä.

Tutkimuksessa käytettiin Maryblyt-mallia, jonka avulla hedelmänviljelijät ennustavat tulipoltteen esiintymistä. Evira arvioi kahden omenalajikkeen sairastumisalttiutta 14 paikkakunnalla 20:n viime vuoden säätietojen perusteella.

Tulipoltetta ensimmäisen kerran Suomessa 2014

Bakteerin aiheuttama tulipolte todettiin Suomessa ensimmäisen kerran syyskesällä 2014 ahvenanmaalaisella päärynäviljelmällä. Tauti voi tarttua moniin hedelmä- ja koristekasveihin, kuten omenaan, päärynään, orapihlajiin ja tuhkapensaisiin. Tulipoltetta esiintyy jo kaikissa muissa EU-maissa sekä Venäjällä.

”Tartunnan saaneessa versossa kehittyy ensin kuoliolaikkuja, sitten versot lakastuvat ja tummuvat. Kuihtuneet kukinnot, lakastuneet lehdet ja näivettyneet mustuneet hedelmät jäävät kiinni versoihin. Pitkälle edennyt tauti saa puut näyttämään tulen korventamilta”, sanoo Hannunen.

Tauti leviää uusille alueille ensisijaisesti ulkomailta tuotavien taimien mukana. Paikallisesti tautia levittävät pölyttävät hyönteiset, linnut ja ihmiset. Suomella on EU:n myöntämä tulipoltteen suoja-alueoikeus. Sen vuoksi Evira selvittää vuosittain tulipoltteen esiintymistä. Tulipolte ei aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle.

Lue lisää:
Tulipolte

Lisätietoja:
erikoistutkija Salla Hannunen, p. 040 350 9075

 

Aihealueet: