Evira hävitti ulkomaisia puukehikoita vaarallisten kasvintuhoojien vuoksi

17.5.2017 09:01

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira löysi eläviä mäntyankeroisia puisesta pakkausmateriaalista, jonka alkuperämaa oli USA. Kiinasta tulleesta puupakkauksessa puolestaan havaittiin kuollut aikuinen aasianrunkojäärä.

Moottorikelkkojen pakkaamiseen käytetyistä puukehikoista löytyi helmikuussa Oulussa eläviä mäntyankeroisia, vaikka pakkausmateriaalissa oli merkintä mäntyankeroisten hävittämiseksi tehdystä käsittelystä. Puukehikot hävitettiin polttamalla Eviran ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) valvonnassa.

"Ulkomaisen tuonnin kasvaessa yhä uudet tuhoojat uhkaavat levitä Suomen luontoon. Ne on löydettävä ajoissa ja tähän tarvitaan kansalaisten apua", sanoo jaostopäällikkö Sanna Välimäki Evirasta.

Mäntyankeroinen on mäntyjä lakastuttava tuhooja, jota esiintyy Pohjois-Amerikassa ja monissa Aasian maissa. Se on levinnyt 1990-luvulla Euroopassa Portugaliin, Pohjois-Espanjaan ja Madeiralle. Suomessa sitä ei vielä esiinny.

Evira tutkii jatkuvasti puisia pakkausmateriaaleja, koska niiden mukana mäntyankeroiset leviävät helposti maasta toiseen. Eviran tutkimuksissa mäntyankeroisia on havaittu ulkomaisista puupakkauksista ennenkin, viimeksi vuonna 2015.

Kuollut aasianrunkojäärä kiinalaisessa puupakkauksessa

Lappeenrantalaiselta teollisuusalueelta, Kiinasta tulleen puupakkauksen sisältä, löytyi huhtikuussa kuollut aikuinen aasianrunkojäärä-niminen kovakuoriainen.

Muutkin puupakkaukset, joita varastoitiin teollisuusalueella, tutkittiin ja osassa niistä huomattiin runkojäärien toukkakäytäviä ja ulostuloreikiä. Lisää aikuisia aasianrunkojääriä tai sen munia, toukkia tai koteloita ei kuitenkaan löytynyt. Myös aluetta ympäröivät lehtipuut tutkittiin, mutta merkkejä runkojääristä ei todettu.

Varmuuden vuoksi Evira asentaa kesällä 2017 teollisuusalueelle aasianrunkojääriä houkuttelevia feromoniansoja ja alueen lehtipuita tarkkaillaan jatkossakin.

Aasianrunkojäärä on vaaralliseksi luokiteltu lehtipuiden tuholainen, jota esiintyy Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa ja jonka toukat vioittavat puunrunkoa. Jäärät leviävät puisten pakkausten mukana.

Runkojääriä löydettiin kasvavista puista ensimmäisen kerran Suomessa Vantaalla vuonna 2015 ja niitä on päässyt leviämään lehtipuihin jo useissa muissakin eurooppalaisissa maissa. Aasianrunkojäärän isäntäkasveja ovat melkein kaikki kotimaiset lehtipuulajit.


Lisätietoja:

Jaostopäällikkö Sanna Välimäki, p. 040 548 0372 (valvonta)
Erikoistutkija Jyrki Tomminen p. 040 725 7236 (tuhoojien biologia)

Lue lisää:
Mäntyankeroinen
Aasianrunkojäärä
Tee ilmoitus tuhoojasta

Aihealueet: