Evira poistaa muuntogeeniset oranssit petuniat myynnistä

27.4.2017 07:47

Päivitys 22.6.2017: Sanguna Patio Salmon ei ole muuntogeeninen lajike.
Päivitys 25.7.2017: Lue lisää Eviran sivuilta: Muuntogeeniset oranssit petuniat ja GM-petunialajikkeita

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on päättänyt poistaa puutarhatuotannosta petunia-koristekasvin siemeniä ja taimia, joiden kukkien oranssi väri on saatu aikaan geenitekniikan avulla. Muuntogeenisiä petunialajikkeita ei ole hyväksytty viljeltäviksi EU:ssa, joten petunian taimet sekä siemenerä hävitetään ja jatkokasvatukseen menneet taimet vedetään tuotannosta takaisin. Muuntogeeniset petuniat eivät aiheuta vaaraa ihmisille tai ympäristölle.

Eviran tutkimuksissa todettiin muuntogeenisiksi yksi erä petunian siemeniä (African Sunset) sekä kahdeksan jo kasvamassa ollutta petunialajiketta: Pegasus Orange Morn, Pegasus Orange, Pegasus Table Orange, Potunia Plus Papay, Go!Tunia Orange, Bonnie Orange, Sanguna Salmon ja Sanguna Patio Salmon.

Muuntogeenisten petunioiden pistokkaat ja siemenet on tuotu Suomeen Saksasta ja Hollannista. EU:n jäsenmaissa selvitetään, onko muuntogeenisiä petunian taimia laajemminkin markkinoilla.

Ei vaaraa ihmisille tai ympäristölle

Oranssit petuniat eivät aiheuta vaaraa ihmisille tai ympäristölle. Ne eivät pysty leviämään Suomen luontoon. Ne ovat yksivuotisia eli petunian versot eivät kestä pakkasia. Sen siemenet eivät myöskään kykene talvehtimaan.

Petunia on runsaasti kukkiva, kesäisin tavallinen koristekasvi. Niiden kukat eivät luontaisesti ole oransseja, joten kukan uusi väri on saatu aikaan käyttämällä geenitekniikkaa.

Muuntogeenisten kasvien pääseminen viljelyyn ja myyntiin EU:n alueella vaatii erityisen hyväksymismenettelyn. Muuntogeenisille petunioille ei ole haettu lupaa EU:ssa eikä niitä ole hyväksytty tuontiin, viljelyyn tai myytäväksi missään jäsenvaltiossa.

EU:ssa on hyväksytty viljeltäväksi vain yksi muuntogeeninen maissilajike. Muuntogeenisiä sinisiä neilikkalajikkeita on hyväksytty EU:ssa käytettäväksi vain leikkokukkana, mutta niitä ei saa viljellä EU-maissa. EU:ssa hyväksyttyä muuntogeenistä maissia, soijaa ja rapsia saa tuoda EU:n alueelle käytettäväksi rehuissa ja elintarvikkeissa.

Kaikissa muuntogeenisissä tuotteissa tulee olla geenitekniikasta kertovat merkinnät, joista kuluttaja tunnistaa tuotteet.


Lisätietoja:
Ylitarkastaja Kim Tilli, p. 0400 808 521 (valvonta)
Erikoistutkija Annikki Welling, p. 040 481 2270 (laboratoriotutkimukset)

Lue lisää:
Muuntogeeniset tuotteet (Evira.fi)
Geenitekniikan lautakunta: Ajankohtaista 

Aihealueet: