Ennätysmäärä uusia luomuviljelijöitä

21.5.2018 09:12

Luomutuotannossa eletään voimakkainta kasvua 20 vuoteen. Luomuviljelyn aloittaa vuonna 2018 lähes 500 maatilaa ja luomutilojen määrä kasvaa noin yhdeksällä prosentilla vuoteen 2017 verrattuna.

”Luomun kasvua kirittävät useat tekijät. Luomutuotteiden kysyntä kasvaa yli kymmenen prosentin vuosivauhdilla ja luomutuotannon kannattavuus etenkin viljatiloilla on selvästi parempi kuin tavanomaisen tuotannossa. Viljelijät on saanut liikkeelle myös epävarmuus siitä, voiko uusia luomusopimuksia tehdä EU:n yhteisen maatalouspolitiikan ohjelmakauden 2015 - 2020 viimeisinä vuosina”, pohtii ylitarkastaja Sampsa Heinonen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Eniten kasvua läntisessä Suomessa ja viljanviljelyalueilla

Eniten aloittavia luomutiloja on Varsinais-Suomessa (61 kpl), Etelä-Pohjanmaalla (54 kpl), Pohjois-Pohjanmaalla (49 kpl), Uudellamaalla (49 kpl) ja Pohjanmaalla (45 kpl). Näissä maakunnissa sekä Satakunnassa, Hämeessä ja Kaakkois-Suomessa luomutilojen määrä kasvaa yli 10 prosenttia. Eniten kasvua on siis läntisessä Suomessa ja viljanviljelyalueilla. Suhteellisesti eniten uusia luomuviljelijöitä on Hämeessä, jossa heidän määränsä kasvaa 15 prosentilla.

Luomutilojen koko jatkaa kasvuaan edellisten vuosien malliin. Nyt keskikokoisella luomutilalla on peltoa noin 58 hehtaaria eli puolitoista hehtaaria enemmän kuin vuonna 2017.

Noin 70 maatilaa siirtää eläintuotannon luomuun eli siirtyvien määrä vastaa suunnilleen edellisvuosia.

Luomuviljelyssä joka kahdeksas peltohehtaari

Vuonna 2018 luomuviljellyn peltoalan määrä kasvaa 290 000 hehtaariin eli joka kahdeksas suomalainen peltohehtaari kasvaa luomua. Suhteellisesti eniten luomua on Pohjois-Karjalassa, missä luomun osuus koko maakunnan peltoalasta on tänä vuonna noin 28 prosenttia.

Normaalisti peltoa on viljeltävä kaksi vuotta luomuehtojen mukaisesti ennen kuin sato voidaan myydä luomuna tai käyttää luomurehuna. Siten tänä vuonna siirtymisen aloittavat noin 32 000 hehtaaria tuottavat luomusatoa vuonna 2020.

Vuonna 2016 luomuviljelyyn siirtyminen aloitettiin noin 20 000 hehtaarilla ja vuonna 2017 noin 18 000 hehtaarilla, mikä merkitsee sitä, että lähivuosina markkinoille tulee huomattava määrä uusia luomutuotteita.

Taulukko: Luomutoimijoiden ja tuotantoalojen ennakkotietoja 2018 https://www.evira.fi/yhteiset/luomu/tilastot-ja-tietohaut/

 

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Sampsa Heinonen, p. 050 575 1481