Ajankohtaista

21.3.2018

Multatuotteiden turvallinen käsittely

Multa, kuten maaperäkin, sisältää luontaisesti paljon erilaisia mikrobeja. Mikrobeilla tarkoitetaan yleensä paljaalla silmällä näkymättömiä pieneliöitä, joita ovat muun muassa bakteerit, virukset ja sienet. Suurin osa mikrobeista on terveyden kannalta harmittomia tai hyödyllisiä, mutta osa voi aiheuttaa sairauksia, erityisesti jos niitä pääsee hengitysteiden tai rikkoutuneen ihon kautta elimistöön. Kohonnut riski sairastua on henkilöillä, joilla on heikentynyt immuniteetti korkean iän, perussairauden tai elintapojen vuoksi. Mikrobit voivat aiheuttaa muun muassa tulehduksia ja hengitystieinfektioita.

Mullan vaihdossa ja puutarhatöissä

  • Käytä hanskoja.
  • Suojaa käsissä olevat haavat ja rikkinäinen iho.
  • Vältä pölyävälle mullalle altistumista kostuttamalla multa ja käytä tarvittaessa P3-tason hengityssuojainta.
    Suojainta ei voi käyttää uudelleen, vaan se on hävitettävä.
  • Pese lopuksi kädet huolellisesti.

Evira valvoo multatuotteiden laatua analysoimalla muun muassa tuoteselosteessa ilmoitettuja ominaisuuksia, hygieniaa ja haitallisten aineiden pitoisuuksia: https://www.evira.fi/globalassets/tietoa-evirasta/julkaisut/esitteet/kasvit/turvallista_multaa_viherpeukaloille.pdf.

Eviran raportti: Legionellabakteerien esiintyminen kiertotaloustuotteissa sekä kiertotaloustuotteiden raaka-aineet ja hygienisointimenetelmät (pdf, 495 kb). Raportista antaa lisätietoja erikoistutkija Liisa Maunuksela, p. 0400 256 097.

Lannoitevalvonnan yhteystiedot

* * *

16.3.2018

Lausuntopyyntö tyyppinimen kuituliete muuttamisesta

Lausunnot viimeistään 13.4.2018

Lisätietoja: ylitarkastaja Titta Berlin, p. 040 579 6147, sähköposti: etunimi.sukunimi@evira.fi

 * * *

28.2.2018

Infokirje

Viimeisin lannoitevalvonnan infokirje on lähetetty toimijoille 28.2.2018. Infokirjeet löytyvät myös Tiedotteet -sivulta. Infokirjeen postituslistalle pääsee myös lähettämällä sähköpostia osoitteeseen lannoitevalvonta(a)evira.fi. 

 * * *

12.2.2018

Viranomaisvalvonnan analyysimenetelmälista päivitetty

Lannoitevalmisteiden tuotevalvonnassa käytettävien analyysimenetelmien listaus on päivitetty 30.1.2018. Lisätietoja laboratorioanalytiikasta antava tutkijat Aija Pelkonen ja Satu Mykkänen. Ekotoksikologisista tutkimuksista vastaa erikoistutkija Liisa Maunuksela ja mikrobiologisista menetelmistä erikoistutkija Satu Hakola. Tarkemmat yhteystiedot löytyvät kohdasta Evira > tietoa Evirasta > yhteystiedot > henkilöhaku.

* * *
19.9.2017

Tilastotietoihin päivitetty vuosi 2016

Lannoitevalmisteiden valmistus- ja tuontimääriin on päivitetty vuoden 2016 tiedot. Tilastot perustuvat lannoitevalmistealan toimijoiden antamiin ilmoituksiin.