Ajankohtaista

26.4.2018

Lannoitevalmisteiden tuotevalvonnan analyysitulokset sekä valvontaraportti julkaistu 

Raportti vuoden 2017 tuotevalvonnan tuloksista on julkaistu ja on ladattavissa pdf-tiedostona osoitteessa: https://www.evira.fi/tietoa-evirasta/julkaisut/kasvit/raportit/lannoitevalmisteiden-tuotevalvonnan-analyysitulokset-2017/. Vuoden 2017 valvontaraportti löytyy osoitteesta: https://www.evira.fi/tietoa-evirasta/esittely/toiminta/valvonta/arviointi-ja-raportit/sektorikohtaiset-valvontaraportit-2017/

* * *

21.3.2018

Multatuotteiden turvallinen käsittely

Multa, kuten maaperäkin, sisältää luontaisesti paljon erilaisia mikrobeja. Mikrobeilla tarkoitetaan yleensä paljaalla silmällä näkymättömiä pieneliöitä, joita ovat muun muassa bakteerit, virukset ja sienet. Suurin osa mikrobeista on terveyden kannalta harmittomia tai hyödyllisiä, mutta osa voi aiheuttaa sairauksia, erityisesti jos niitä pääsee hengitysteiden tai rikkoutuneen ihon kautta elimistöön. Kohonnut riski sairastua on henkilöillä, joilla on heikentynyt immuniteetti korkean iän, perussairauden tai elintapojen vuoksi. Mikrobit voivat aiheuttaa muun muassa tulehduksia ja hengitystieinfektioita.

Mullan vaihdossa ja puutarhatöissä

  • Käytä hanskoja.
  • Suojaa käsissä olevat haavat ja rikkinäinen iho.
  • Vältä pölyävälle mullalle altistumista kostuttamalla multa ja käytä tarvittaessa P3-tason hengityssuojainta.
    Suojainta ei voi käyttää uudelleen, vaan se on hävitettävä.
  • Pese lopuksi kädet huolellisesti.

Evira valvoo multatuotteiden laatua analysoimalla muun muassa tuoteselosteessa ilmoitettuja ominaisuuksia, hygieniaa ja haitallisten aineiden pitoisuuksia: https://www.evira.fi/globalassets/tietoa-evirasta/julkaisut/esitteet/kasvit/turvallista_multaa_viherpeukaloille.pdf.

Eviran raportti: Legionellabakteerien esiintyminen kiertotaloustuotteissa sekä kiertotaloustuotteiden raaka-aineet ja hygienisointimenetelmät (pdf, 495 kb). Raportista antaa lisätietoja erikoistutkija Liisa Maunuksela, p. 0400 256 097.

Lannoitevalvonnan yhteystiedot

 * * *

12.2.2018

Viranomaisvalvonnan analyysimenetelmälista päivitetty

Lannoitevalmisteiden tuotevalvonnassa käytettävien analyysimenetelmien listaus on päivitetty 30.1.2018. Lisätietoja laboratorioanalytiikasta antava tutkijat Aija Pelkonen ja Satu Mykkänen. Ekotoksikologisista tutkimuksista vastaa erikoistutkija Liisa Maunuksela ja mikrobiologisista menetelmistä erikoistutkija Satu Hakola. Tarkemmat yhteystiedot löytyvät kohdasta Evira > tietoa Evirasta > yhteystiedot > henkilöhaku.

* * *

Infokirjeet, pdf

Päivämäärä Infokirjeen aiheita Koko
28.2.2018

Vuoden 2018 valvonta, omavalvontaraportti

131 Kb
18.12.2017

Tuoteselostetiedot ja uudet tyyppinimet

132 Kb
24.3.2017

Fosfonaattien kuten kaliumfosfiitin käyttö lannoitteissa

80 Kb
30.1.2017

Salmonellalla saastuneiden erien käsittely, seleenilannoitus

120 Kb
22.11.2016

Kadmium ja pakkausmerkinnät, EU-lainsäädännön uudistus

81 Kb