Kasvipassi ja taimitodistus

Kasvipassia käytetään tiettyjen kasvilajien taimiaineistolla. Kasvipassia vaativat kasvilajit ovat vaarallisten kasvitautien ja tuholaisten isäntäkasveja. Kasvipassia käytetään pääsääntöisesti silloin, kun taimiaineistoa myydään ammattimaiseen jatkokasvatukseen. Joillakin kasvilajeilla kasvipassia käytetään myös silloin, kun taimiaineistoa myydään toiselle yritykselle myytäväksi edelleen.

Taimitodistusta käytetään aina, kun taimiaineistoa myydään ammattimaiseen jatkokasvatukseen tai toiselle yritykselle edelleen myytäväksi. Vähittäismyynnissä käytetään suppeampaa nimilappumerkintää, joka sisältää vähittäisasiakkaalle oleelliset tiedot.

Usein tarvitaan sekä kasvipassi että taimitodistus. Tällöin merkinnät voidaan yhdistää yhdeksi merkinnäksi. Kasvipassi- ja taimitodistustietojen avulla voidaan tarvittaessa jäljittää kasvierät, joissa on todettu vaarallisia kasvintuhoojia, ja näin estää tuhoojien laajempi leviäminen.

Suoja-alueilla käytössä ZP-kasvipassi

EU:n sisällä on suoja-alueiksi määriteltyjä valtioita ja alueita, joilla ei esiinny tiettyä vaarallista kasvintuhoojaa. Vietäessä suoja-aluetuhoojien isäntäkasveja muualta EU:sta suoja-alueille, ovat vaatimukset yleisiä EU-vaatimuksia tiukemmat. Osoituksena suoja-aluevaatimusten täyttymisestä pitää suoja-aluetuhoojien isäntäkasveilla olla ZP-kasvipassi (ZP-kirjainlyhenne tarkoittaa suoja-aluetta).

Suomella on suoja-alueoikeus kuuden karanteenituhoojan suhteen: tulipolte, etelänjauhiainen, tomaatin pronssilaikkuvirus, juurikkaan nekroottinen keltasuonivirus, valkoperuna-ankeroinen ja koloradonkuoriainen.

 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME

Aiheet: