Muuntogeeniset oranssit petuniat

Evira poisti myynnistä keväällä 2017 petunian siemeniä ja taimia, joiden kukkien oranssi väri oli saatu aikaan geenitekniikan avulla. Muuntogeenisiä (GM) petunialajikkeita ei ole hyväksytty viljeltäviksi EU:ssa.

Eviran tutkimuksissa todettiin muuntogeenisiksi yksi erä petunian siemeniä (African Sunset) sekä seuraavat jo kasvamassa olleet petunialajikkeet: Pegasus Orange Morn, Pegasus Orange, Pegasus Table Orange, Potunia Plus Papay, Go!Tunia Orange, Bonnie Orange, Sanguna Salmon. Evira on testannut useita petunian ja petunian sukulaisten lajikkeita. Näistä osa on todettu GM-positiivisiksi ja osa GM-negatiivisiksi. (Katso luettelo)

'Sanguna Patio Salmon' todettiin Eviran tutkimuksissa olevan muuntogeeninen. Laboratoriot Alankomaissa, Isossa-Britanniassa ja Ranskassa, jotka myös testasivat tämän lajikkeen, totesivat sen olevan tavanomainen, eli sitä ei ole muunnettu geeniteknisesti. Virheellisen tuloksen epäillään johtuvan lajikesekaannuksesta, mutta 'Sanguna Patio Salmon' ei siis ole geneettisesti muunnettu.

Muuntogeenisten petunioiden taimet ja siemenet on toimitettu Suomeen Saksasta ja Hollannista. EU:n jäsenmaissa sekä muuallakin maailmassa selvitetään kevään ja kesän 2017 aikana, onko muuntogeenisiä petunian taimia laajemminkin markkinoilla. Tähän mennessä GM-positiivisiksi on todettu ainakin 70 lajiketta. Kaikki eivät ole oransseja, vaan joukossa on mm. punaisia, kelta-ruskearaitaisia, sini-valkoraitaisia, vaaleanpunaisia ja violetteja.

Näin muuntogeenisia petunioita jäljitettiin

  • Geenitekniikan lautakunnan ilmoitus epäilystä 15.3.2017
  • Eviran esitys näytteenotosta ja tutkimuksesta 23.3.2017
  • Näytteet otettiin välillä 27.3.–3.4.2017
  • Tulokset valmistuivat 21.4.–26.4.2017
  • Päätökset taimitoimittajille annettiin 21.4.2017, 24.4.2017 sekä 26.4.2017
  • Taimituottajat ilmoittivat hoitaneensa takaisinvetoasian 22.–24.5.2017
  • Yksi tulos lisää Englannista (Fera) Suomeen lähetetylle taimierälle 1.6.2017
  • Päätös Maui Sands -lajikkeesta annettiin taimitoimittajalle 7.6.2017

Laboratoriotutkimusten menetelmät

Eviran laboratorioanalyysit perustuivat Meyer et al. (1987) artikkelissa kuvattuun geeninsiirtotapahtumaan, jonka ajateltiin olevan taustalla nyt tutkituissa GM petunioissa. DNA eristettiin petunian lehdistä DNA:n eristyskitillä ja näytteistä analysoitiin GM elementtien läsnäolo reaaliaikaisella kvantitatiivisella PCR:llä. Näytteistä tutkittiin seuraavat elementit: 35S promoottori (p35S), NOS promoottori (pNOS) ja NPTII geeni (NPTII) sekä NOS promoottorin ja NPTII geenin (pNOS-NPTII) välinen liitos. Positiivisiksi todetuista kasveista löytyivät kaikki nämä elementit, joita kasvin genomissa ei tavallisesti ole, ja kasvien todettiin olevan geneettisesti muunnettuja.

GM-elementtien osalta positiiviksi todetut petunialajikkeet poistettiin markkinoilta sekä tuotannosta ja määrättiin hävitettäviksi. Päätökset koskivat myös kaikkia taimia vastaanottaneita/ostaneita puutarhoja. Hävittämistavaksi suositeltiin geenitekniikan lautakunnan ohjeen 3/6/2009 mukaista kompostointia.

Älä tilaa tuotantoon muuntogeenisten petunioiden siemeniä tai taimia

Tuotannossa olevia lajikkeita testataan edelleen, eikä ilman tuotantolupaa olevia lajikkeita saa viljellä tai myydä jatkossakaan. Eviran tiedossa ei ole, että joku toimija olisi hakenut lupaa viljellä GM-lajikkeita.  

Geenitekniikkaa kasvinjalostukseen

Ensimmäiset muuntogeeniset petunialajikkeet on aikaansaatu jo 1980-luvulla, mutta ne eivät sellaisenaan olleet houkuttelevan näköisiä kuluttajille.

Vaikka GM-positiivisiksi todettujen petunialajikkeiden jalostustyössä  on selkeästi käytetty alkuperäisiä oransseja lajikkeita tai näiden jälkeläisiä, tieto risteytysjälkeläisten GM-sisällöstä ei ilmeisesti ole seurannut mukana. Kasvinjalostajat ovat tuskin tietoisesti käyttäneet muuntogeenistä aineistoa jalostustyössään, ottaen huomioon GM-kohun aiheuttamat suuret vahingot.

Muuntogeeniset petuniat eivät aiheuta vaaraa ihmisille tai ympäristölle

Oranssit petuniat eivät pysty leviämään Suomen luontoon. Ne ovat yksivuotisia eli petunian versot eivät kestä pakkasia. Sen siemenet eivät myöskään kykene talvehtimaan.

 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME


LISÄÄ AIHEESTA MUUALLA VERKOSSA

Aiheet: