Puutavaran EU:n sisämarkkinakauppa

EU:n sisämarkkinoilla puutavaran markkinoinnille on asetettu joitakin kasvinterveydellisiä vaatimuksia.

Yrityksen, joka markkinoi havupuutavaraa (Coniferales) tai plataani- tai kastajasukuun (Platanus, Castanea) kuuluvaa puutavaraa EU:n alueelle, pitää rekisteröityä Eviran kasvinsuojelurekisteriin.

Portugalista tuotavalla havupuutavaralla lämpökäsittelyvaatimus

Mäntyankeroisen leviämisriskin vuoksi Portugalista muualle EU:n alueelle tuotavan havupuutavaran ja kuoren pitää olla lämpökäsiteltyä. Lisäksi erät on varustettava kasvipassilla.

Havupuutavaralla suoja-aluevaatimuksia

EU:n suoja-alueille (Yhdistynyt Kuningaskunta, Irlanti, Kreikka ja Kypros) vietävän havupuutavaran pitää olla kuorittua tai uunikuivattua.

Jos suoja-alueelle viedään kuorellista ja käsittelemätöntä havupuutavaraa tai kuorta, pitää puutavaraerällä olla kasvipassi. Puutavaran lähettäjän on osoitettava, että puutavara tai kuori on käsitelty riittävästi kaarnakuoriaisten torjumiseksi.

Plataanilla ja kastanjalla erityisvaatimuksia

Plataanisukuun kuuluvan lehtipuutavaran pitää olla uunikuivattua tai lähettäjän on osoitettava kasvipassilla, että puutavara on peräisin alueilta, joiden tiedetään olevan vapaa Ceratocystis fimbriata –nimistä sienitaudista.

Tsekkiin, Kreikkaan (Kreeta, Lesvos), Irlantiin, Ruotsiin ja Yhdistyneeseen Kuningaskuntaan vietävän kastanjasukuun kuuluvan puutavaran on oltava kuorittua tai uunikuivattua. Jos alueelle viedään kuorellista kastanjapuutavaraa tai kuorta, on lähetykset varustettava kasvipassilla ja osoitettava, että puutavaran on peräisin alueilta, joiden tiedetään olevan vapaa Cryphonectria parasitica –nimisestä sienitaudista.

 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME

Aiheet: