Siemenkaupan valvontakohteet 2016

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira valvoo vuonna 2016 erityisesti 

  • sertifioimatonta kylvösiementä
  • elinkeinoharjoittajien rekisteröitymistä
  • toimintansa lopettaneita pakkaamoja
  • lehdissä ja internetissä markkinoitavia siemeneriä.


Suomessa saa markkinoida vain sertifioitua kylvösiementä.

Eviran Loimaalla sijaitsevassa aluetoimipaikassa sertifioidaan eli tarkastetaan virallisesti kaikki Suomessa tuotettu kylvösiemen. Evira seuraa sertifioimattoman eli harmaan siemenen myynti-ilmoittelua lehdissä ja internetissä sekä selvittää saamiaan harmaan siemenkaupan ilmiantoja ja vihjeitä.

Kylvösiementä markkinoivien elinkeinoharjoittajien tulee olla Eviran elinkeinoharjoittajarekisterissä. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY) valvovat omilla alueillaan toimijoiden rekisteröitymistä. Rekisteröityminen on toimijoille maksutonta.

Kylvösiementen pakkaamiseen tarvitaan Eviran lupa. Luettelo hyväksytyistä pakkaamoista on Eviran internetsivuilla.

Kylvösiemen tarkasti valvottua

Markkinoilla olevat kylvösiemenet ovat tarkasti valvottuja Suomessa. Valvontaa kohdistetaan riskiperusteisesti koko siementuotantoketjuun. Evira valvoo, että siemenkaupan toimijat markkinoivat ainoastaan sertifioitua siementavaraa, pitävät toiminnastaan myyntitiedostoa ja ovat rekisteröityneet Eviran ylläpitämään valvontarekisteriin.

Evira käyttää valvonnassa apunaan ELY-keskuksia ja kuntien viranomaisia. Kylvösiementen tuontia valvoo tulli. Siemenkauppalaki säätelee kylvösiementen tuotantoon, pakkaamiseen ja markkinointiin liittyvää toimintaa.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Ritva Vallivaara-Pasto, Evira p. 029 530 5320
tarkastaja Terhi Puisto, Evira, p. 029 530 4027

 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME