Brexit ja Suomen ja UK:n välinen kasvikauppa

Brexit (yhdistelmä sanoista Britain ja Exit) tarkoittaa Yhdistyneen kuningaskunnan kansanäänestyksen tuloksena tapahtuvaa eroa Euroopan Unionista. Yhdistynyt kuningaskunta (United Kingdom, UK) käsittää Iso-Britannian (Englanti, Skotlanti, Wales) ja Pohjois-Irlannin.

Pitkähkö siirtymäaika mahdollinen

Brexitin toteutumiselle saattaa tulla 21 kuukauden siirtymäaika, jos erosopimus vahvistetaan ennen 30.3.2019. Lopullinen ero tulisi tällöin voimaan vasta 1.1.2021. Mikäli vahvistamista ei tehdä, ero tulee kaikkine vaikutuksineen voimaan 30.3.2019.

Kasvikaupan tilanne 30.3.2019 jälkeen vielä epävarma

Koska neuvottelut jatkuvat edelleen, kasvikaupan tilanne 30.3.2019 jälkeen on epävarma. Jos käyt kauppaa kasvituotteilla Brexit-alueelle tai sieltä tänne, seuraa tilannetta ja varmista mitkä ovat vaatimukset. Saattaa olla, että kasvikauppa jatkuu nykyiseen tapaan. On myös mahdollista, että EU:n ulkopuolisia maita koskevat vaatimukset tulevat voimaan. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi kasvinterveystodistus- ja tarkastusvaatimusta viennissä ja tuonnissa.

Brexitin vaikutukset siemensektorille ja lajikkeiden rekisteröintiin

Mahdollisesti vaatimukseksi kasvinterveystodistus

Jos EU:n ulkopuolisia maita koskevat vaatimukset tulevat voimaan, kasvinterveystodistus tulisi käyttöön taimiaineistolla, metsänviljelyaineistolla, joillakin muilla elävillä kasveilla ja puutavaralla. Tarkemmin millä tuotteilla, riippuu siitä, minkälaiset tuontisäädökset ja -vaatimukset UK:lla tällöin olisi voimassa. Eviran verkkosivuilla voi tutustua lähemmin millä tuotteilla tulee olla Suomeen tuotaessa kasvinterveystodistus sekä tarkistaa, onko joidenkin tuotteiden maahantuonti kielletty. Kasvi- tai kasvituote-erät, joilla vaaditan kasvinterveystodistus, tarkastettaisiin Suomeen tuotaessa.

Matkustajaliikenteessä tulisi myös huomioida UK:n statuksen muuttuminen, jos UK:sta tulee EU:n ulkopuolinen maa, jolloin kasvien tuominen/vieminen tuliaisina tai esim. siementen hankinta verkkokauppaostoina ei olisi enää yhtä vaivatonta. Tiedotteesta kasvien tuontiehdot matkustajille voi tarkistaa, mitkä ovat ehdot tai poikkeukset vaatimuksista, jos matkustaja haluaa tuoda mukanaan kasveja Eurooppalaisesta EU:n ulkopuolisesta maasta.


LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME


LISÄÄ AIHEESTA MUUALLA VERKOSSA