Tietoa yksityishenkilöille

Tältä sivulta löydät tietoa kasvien ja kasvituotteiden tuonnista EU:n ulkopuolelta omaan käyttöön. Ohjeet koskevat pienien määrien tuontia omaan käyttöön yksityishenkilönä. Ohjeet koskevat sekä tuontia matkustajana että esimerkiksi kasvien tilaamista. Tämän sivun ohjeet eivät koske tuontia ammattiviljelyyn tai muuta yritystoimintaa  varten, vaikka kyse olisikin pienistä tuontimääristä.

Selvitä ensin tuontiehdot

Kasvien ja kasvituotteiden tuontia suunnitellessa on ensin selvitettävä, onko kyseisen tuotteen tuonti sallittua ja onko sille kasvinterveystodistusvaatimus. Tuontikiellot ja todistusvaatimukset löydät tuontiin liittyvistä ohjeista. Tuontikiellot ja -vaatimukset ovat olemassa siksi, ettei Suomeen leviäisi vaarallisia kasvitauteja ja tuholaisia kasvien mukana.

Ellei tuontikieltoa tai todistusvaatimusta ole, tuonti on sallittua, eikä mitään viranomaisten todistuksia tai tarkastuksia tarvita.

Tuontikiellossa ovat esimerkiksi tulipoltteen isäntäkasvit (mm. omenapuut, päärynäpuut, pihlajat, orapihlajat, tuomipihlajat, tuhkapensaat ja ruusukvittenit), peruna, havukasvit ja sitruspuut.

Kasvinterveystodistus vaaditaan esimerkiksi kaikilta taimilta ja ruukkukasveilta sekä joiltakin leikkokukilta, siemeniltä ja kasviksilta.

Euroopan alueelta pieniä määriä ilman kasvinterveystodistusta

EU:n ulkopuolisista Euroopan maista voi tuoda omaan käyttöönsä pieniä määriä kasvinterveystodistusta vaativia tuotteita ilman todistusta. Ilman todistusta tuotavaksi sallitut määrät löydät Eviran ohjeesta 14004 Kasvien tuontiehdot yksityishenkilöille.

Euroopan alueen ulkopuolelta vain leikkokukkia ilman kasvinterveystodistusta

Euroopan alueen ulkopuolelta kasvinterveystodistusta vaativilla tuotteilla pitää aina olla todistus maahantuotaessa, ja maahantuonnista on ilmoitettava kasvintarkastajalle. Poikkeuksena ovat leikkokukat, joita saa tuoda 20 kpl ilman todistusta ja tarkastusta.

 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME

LISÄÄ AIHEESTA MUUALLA VERKOSSA

 

Aiheet: