Usein kysyttyä

Kasvien ja kasvinosien tuonnille on säädetty tuontivaatimukset, joiden tarkoitus on estää vaarallisten kasvintuhoojien leviäminen.

Tältä sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin kasvien ja kasvituotteiden maahantuonnista EU:n ulkopuolisista maista.

1. Mitä kasveja Suomeen saa tuoda?
Suomeen saa tuoda EU:n ulkopuolelta kasveja ja kasvituotetteita, jotka eivät ole maahantuontikiellossa. Maahantuotavissa tavaroissa ei saa olla vaarallisia kasvitauteja eikä tuholaisia. Kasvien tai kasvituotteiden tuontia suunnitellessa kannattaa hyvissä ajoin selvittää onko kyseisten tavaroiden tuonti sallittua ja mitä ovat kasvinterveysvaatimukset.

2. Mitä kasveja Suomeen ei saa tuoda?
Suomeen ei saa tuoda EU:n ulkopuolisista maista esimerkiksi tulipoltteen isäntäkasveja (esim. omena- ja päärynäpuut, tuhkapensaat, pihlajat, orapihlajat, tuomipihlajat ja ruusukvittenit) havukasveja, perunaa, sitruspuita tai maa-ainesta. Luettelon tuontikielloista löydät sivun oikean reunan linkeistä (tuontiin liittyvät ohjeet).

3. Mikä on kasvinterveystodistus?
Kasvinterveystodistus (Phytosanitary Certificate) on tavaran lähettäjämaan kasvinterveysviranomaisen myöntämä asiakirja, jossa viranomainen todistaa, että lähetys täyttää vastaanottajamaan vaatimukset ja on puhdas vaarallisista kasvitaudeista ja tuholaisista. Todistuksen myöntämiseksi lähtömaan viranomainen selvittää, ettei tuotavissa kasveissa ole tuhohyönteisiä tai kasvitauteja ja että tavara täyttää vastaanottajamaan muut vaatimukset.

4. Miltä kasveilta todistus vaaditaan?
Todistus vaaditaan esimerkiksi taimiaineistolta, ruukkukasveilta, tiettyjen lajien leikkokukilta ja kasviksilta, havupuutavaralta ja osin lehtipuutavaralta. Luettelo kasvinterveystodistusta vaativista tuotteista löytyy ohjeet-sivulta.

5. Miltä hedelmiltä todistus vaaditaan?
Kasvinterveystodistus pitää olla sitrushedelmillä kaikista  EU:n ulkopuolisista maista tuotaessa, koska sitrushedelmissä voi kulkeutua kasvintuhoojia. EU:n jäsenmaana Suomi noudattaa EU:n yhteistä lainsäädäntöä, vaikka Suomessa ei ole sitrusviljelmiä.

Euroopan ulkopuolisista maista tuotaessa kasvinterveystodistus on oltava muun muassa omenilla, mangoilla, passiohedelmillä, kirsikoilla, luumuilla ja päärynöillä. Lue lista

6. Miten kasvinsuojelurekisteriin rekisteröidytään?
Kasvinsuojelurekisteriin haetaan lähettämällä täytetty rekisterihakemuslomake oman alueen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen (ELY-keskus). Rekisteröityminen on maksutonta.

7. Miten toimin kun tuon Suomeen kasveja joilla on kasvinterveystodistus?
Ilmoita tuonnista viimeistään heti lähetyksen saavuttua Suomeen oman alueesi kasvintarkastajalle Eviraan tai ELY-keskukseen. Jos haluat, että tarkastus tehdään heti maahan saapumisen jälkeen, ilmoita lähetyksestä jo edellisenä arkipäivänä. Kasvintarkastajien yhteystiedot löydät sivun oikean reunan linkistä.

8. Pitääkö kasvinsuojelurekisteriin rekisteröityä, jos tuo vain yhden lähetyksen?
Yhden lähetyksen satunnaista tuontia varten ei tarvitse rekisteröityä. Rekisteröityminen vaaditaan säännöllistä tuontia varten.

9. Ovatko todistukset ja tarkastukset maksullisia?
Kasvinterveystodistus on useimmissa maissa maksullinen asiakirja. Sen hinta vaihtelee maittain. Tuontitarkastus Suomessa on myös maksullinen. Tarkastusten hinnat löydät kohdasta tuontitarkastukset.

10. Mitä tarkastuksessa tehdään?
 Kasvintarkastaja tutkii, ovatko maahantuotavat tuotteet puhtaita tuhohyönteisistä ja kasvitaudeista ja täyttyvätkö muut tuontivaatimukset. Tarvittaessa tarkastaja ottaa näytteitä laboratoriossa tutkittavaksi. Tällöin maahantuotava erä odottaa tulosten saamista, ennen kuin maahantuoja saa ottaa sen käyttöönsä.

11. Mitä tapahtuu, jos maahantuotavista tuotteista löytyy kasvintuhoojia?
Jos tuotteista löytyy kasvintuhoojia, joiden esiintymistä ei sallita, antaa kasvintarkastaja tuotteille maahantuontikieltopäätöksen. Kieltopäätös voidaan antaa myös muusta syystä, elleivät erän asiakirjat tai tavara itse täytä muita maahantuonnille asetettuja vaatimuksia. Päätöksessä määrätään maahantuotavalle erälle toimenpiteet, jotka maahantuojan on tehtävä omalla kustannuksellaan.

 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME

 

Aiheet: