Puisen pakkausmateriaalin ISPM 15 -standardi

ISPM 15 -standardi on YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO:n laatima. Standardissa määritellään käsittely- ja merkintävaatimukset kansainvälisessä kaupassa käytettävälle puiselle pakkausmateriaalille.

ISPM 15 -standardin vaatimuksena on, että puinen pakkausmateriaali on valmistettu kuorettomasta puutavarasta ja että valmistuksessa käytettävä puutavara tai valmis pakkausmateriaali on käsitelty ja merkitty standardin vaatimusten mukaisesti.

Suomessa pakkausmateriaalin valmistukseen käytetään yleensä uunikuivattua puutavaraa. Uunikuivaus hyväksytään käsittelyksi, jos standardin vaatima (HT) lämpötila saavutetaan kuivauksen aikana.

Käsitelty pakkausmateriaali merkitään standardin mukaisella merkillä, jossa on IPPC-logo, maatunnus ja valmistajan tunnusnumero sekä käsittelymerkintä. Käsittelymerkinnöistä HT (heat treatment) ja DH (dielectric heating) tarkoittaa kuumennuskäsittelyä sekä MB metyylibromidikaasutusta (käyttö Suomessa on kielletty). Merkinnässä tulee olla myös standardin mallien mukaiset kehykset.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa


ispm_merkki_2010.jpg : 190Kb

ISPM 15 -standardin mukaisen merkinnän malli.

FAO:n sivu, jolla on listattuna ISPM 15 -standardin toimeenpanneet (implementoineet) maat:

 

ISPM 15 -yhteyshenkilöt maittain:

 

 

Aiheet: