Tietoa yksityishenkilöille

Tältä sivulta löydät tietoa maatalous- ja vihanneskasvien siementen tuonnista yksityishenkilönä omaan käyttöön.

Tämän sivun tiedot koskevat sekä tuontia matkustajana että esimerkiksi siementen tilaamista internetistä. Tämän sivun ohjeet eivät koske tuontia ammattikäyttöön, markkinointiin tai muuta yritystoimintaa varten, vaikka kyse olisikin pienistä tuontimääristä, eikä myöskään tuontia jalostus-, tutkimus- tai koekäyttöön.

Yksityishenkilön ei tarvitse rekisteröityä maahantuojaksi, jos tuontitapahtuma on satunnainen.

Selvitä ensin tuontiehdot

Yksityishenkilö voi tuoda omaan käyttöönsä 200 g maatalous- ja vihanneskasvien siemeniä. Jos tuontimäärä on isompi, lajikkeen tulee olla EU:n lajikeluettelossa ja tuontimaalla vastaavuus EU:n siementuotantojärjestelmän kanssa. Lisäksi on huomioitava, että joidenkin lajien tuonti vaatii aina kasvinterveystodistuksen, esimerkiksi auringonkukan, maissin, papujen, paprikan ja tomaatin siemenet.

Tuonnista tehtävä tuonti-ilmoitus

Maahantuontitapahtumasta on tehtävä tuonti-ilmoitus Eviran siementarkastusyksikköön, jos tuotavien siementen määrä on yhteensä yli 200 g. Tuonti-ilmoitus on vapaamuotoinen ja siinä tulee olla tuojan nimi ja yhteystiedot, tuontimaa, laji, lajike, tuontimäärä. Ilmoituksen voi lähettää sähköpostin liitetiedostona.

Tuonti-ilmoituksen palautus

Siementarkastusyksikkö tarkastaa tuonti-ilmoituksen, jos toimitetut tiedot ovat riittävät, tuonti-ilmoitus hyväksytään ja palautetaan sähköpostilla maahantuojalle. Esittämällä sen tullissa, tuoja saa kylvösiemenet käyttöönsä.

  

Lisää aiheesta palvelussamme