Milloin tulipoltteen oireita kannattaa etsiä?

  • Arvio tulipoltteen oireiden esiintymisajankohdasta

Lisätietoa ja kuvia tulipoltteesta 

Tulipoltteen oireiden kehittyminen vaatii tietynlaisia sääolosuhteita (lämpötila ja kosteus). Olosuhteiden sopivuus oireiden kehittymiselle voidaan arvioida Maryblyt-mallilla. Pohjois-Amerikassa mallia käytetään yleisesti tulipoltteen tarkkailun ja torjunnan ajoittamiseen.

Evira arvioi Maryblyt-mallilla, milloin virallisia tulipoltekartoituksia kannattaa tehdä. Arvion avulla myös tuottajat voivat ajoittaa taudin tarkkailua.

Maryblyt-malli arvioi oireiden esiintymisen ajankohdan omenalla. Muiden tulipoltteen isäntäkasvien osalta arvio on suuntaa-antava. Omenankaan osalta arvio ei ole varma, sillä mallin toimivuutta Suomen olosuhteissa ei ole testattu.

Evira hyödyntää Tulipolte-ennusteen laatimisessa Ilmatieteen laitoksen avointa dataa.

Arvio laaditaan Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilta mitatun sääaineiston (lämpötila ja ilmankosteus) perusteella. Kartalla olevat pisteet edustavat havaintoasemia ja niiden väritys kertoo tämänhetkisestä tilanteesta:

 

 

Klikkaamalla havaintoasemapistettä ruutuun ilmestyy ponnahdusikkuna, josta selviää aseman nimi, päivämäärä jolloin arvio on päivitetty, sekä sääolojen sopivuutta kuvaavat CMS- ja CBS-indeksit.

Kartta:

Avaa kartta koko näytössä

Sääolosuhteiden sopivuutta tulipoltteen oireille kuvaavat indeksit (CMS/CBS)

Kun CMS-indeksi on alle 100, olosuhteet eivät ole vielä oireille suotuisat. Kun CMS-indeksi on 100, mutta CBS-indeksi on alle 100, kasveissa voi näkyä oireita vanhojen korojen reunoilla. Kun CBS-indeksi on 100, kasveissa voi näkyä oireita versoissa. Molempien indeksien arvot kasvavat kesän edetessä. (CMS = canker margin symptoms, CBS = canker blight symptoms).

Lisätietoja juha.tuomola@evira.fi

Lisää aiheesta palvelussamme

Lisää aiheesta muualla verkossa