Milloin tulipoltteen oireita kannattaa etsiä?

Tällä sivulla julkaistaan arvio tulipoltteen oireiden esiintymisajankohdasta 2017

Lisätietoa ja kuvia tulipoltteesta

 gga

Tulipoltteen oireiden kehittyminen vaatii tietynlaisia sääolosuhteita (lämpötila ja kosteus). Olosuhteiden sopivuus oireiden kehittymiselle voidaan arvioida Maryblyt-mallilla. Pohjois-Amerikassa mallia käytetään yleisesti tulipoltteen tarkkailun ja torjunnan ajoittamiseen.

Evira arvioi Maryblyt-mallilla, milloin virallisia tulipoltekartoituksia kannattaa tehdä. Arvion avulla myös tuottajat voivat ajoittaa taudin tarkkailua.

Maryblyt-malli arvioi oireiden esiintymisen ajankohdan omenalla. Muiden tulipoltteen isäntäkasvien osalta arvio on suuntaa-antava. Omenankaan osalta arvio ei ole varma, sillä mallin toimivuutta Suomen olosuhteissa ei ole testattu.

Sääolosuhteiden sopivuutta tulipoltteen oireille kuvaavat indeksit (CMS/CBS).

Kun CMS-indeksi on alle 100, olosuhteet eivät ole vielä oireille suotuisat. Kun CMS-indeksi on 100, mutta CBS-indeksi on alle 100, kasveissa voi näkyä oireita vanhojen korojen reunoilla. Kun CBS-indeksi on 100, kasveissa voi näkyä oireita versoissa. Molempien indeksien arvot kasvat kesän edetessä. (CMS = canker margin symptoms, CBS = canker blight symptoms).

Lisätietoja juha.tuomola@evira.fi ja/tai salla.hannunen@evira.fi.

Aiheet: