Siemenet

Pellolta pöytään -ketju alkaa siemenestä. Sertifioidun eli virallisesti tarkastetun ja hyväksytyn siemenen käyttäminen takaa hyvälaatuisen sadon.

Sertifioitu siemen on esimerkiksi:

  • lajikepuhdasta
  • hukkakauratonta
  • hyvin itävää
  • ei haitallisia rikkasiemeniä
  • ei haitallisia kasvitauteja

Kaiken Suomessa markkinoitavan siemenen tulee olla sertifioitua. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tarkastaa, tutkii laboratoriossa ja valvoo Suomessa käytettävän kylvösiemenen laatua. Toiminta perustuu siemenkauppalakiin ja sen perusteella annettuihin maa- ja metsätalousministeriön asetuksiin.

Siemensertifiointiprosessin vaiheet

  • Viljelystarkastus
  • Kantasiemenen kenttäkoetarkastukset
  • Näytteenotto
  • Laboratoriotutkimukset
  • Siemenpakkaamon pakkauslupa
  • Siemenerän sertifiointi ja vakuustodistukset
  • Siemenkaupan markkinavalvonta

 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME