Siemenviljelysten esikasvit kylvösiementuotannossa (muut kuin peruna)

Tarkista esikasvit kaikilta niiltä lohkoilta, joilla tuotat siementä

Edellisinä vuosina lohkoilla on voitu

  • viljellä eri lajia
  • saman lajin samaa lajiketta, jos viljelys on viljelystarkastettu tai sen kantasiemen on ollut sertifioitua siementä. Huoltovarmuusvarastointia varten viljelystarkastettu saman lajikkeen viljelys kelpaa esikasviksi

Esikasveiksi eivät kelpaa

  • saman lajin eri lajike (syys- ja kevätmuodot ovat samaa lajia, esimerkiksi syys- ja kevätvehnä ja syys- ja kevätruis ovat samaa lajia)
  • sama lajike kuin mistä siementä tuotetaan, jollei esikasviviljelystä ole viljelystarkastettu tai perustettu sertifioidulla siemenellä 
  •  nurmikasveilla nurmikesanto, rehunurmi tai vastaava, jos kasvustossa on ollut siemenviljeltävää lajia. Jos kesannossa tai seoskasvustossa on ollut siemenviljeltävää lajia, seoksen kauppaeränumeron avulla siementarkastusyksikkö voi selvittää saman lajin lajikkeet.


Monivuotisilla lajeilla kuten heinä- ja nurmipalkokasveilla perustamisvuotta ei lueta esikasvivuodeksi. Perustettaessa nurmikasvien siemenviljelystä rehunurmikasvuston tai viherkesannon jälkeen on syytä erityisen huolellisesti selvittää esikasvina olleen kasvuston koostumus. Monet rehutuotantoon tarkoitetut siemenseokset sisältävät saman lajin useiden lajikkeiden siementä.

Esikasvivaatimukset vaihtelevat lajeittain

Montako vuotta pitää olla kulunut siitä, kun viljelyksellä on viimeksi viljelty saman lajin eri lajiketta tai saman lajikkeen aitoudeltaan tuntematonta erää:

 

Viljat

2 vuotta perussiementä tuotettaessa
1 vuosi sertifioitua siemenluokkaa tuotettaessa

Nurmikasvit

2 vuotta (perustamisvuosi ei ole esikasvivuosi)

Nurmipalkokasvit (apilat)

3 vuotta (perustamisvuosi ei ole esikasvivuosi)

Herne

2 vuotta

Pellava

1 vuosi

Rypsi ja rapsi

5 vuotta

 

Kauran, ohran, vehnän ja herneen esikasvimääritys

Esikasvimääritys on tarkoitettu siemenviljelijöille, jotka haluavat perustaa siemenviljelyksen peltolohkolle, jolla on edellisinä vuosina viljelty samaa lajiketta, mutta kantasiemen ei ole ollut virallisesti tarkastettua (esimerkiksi tilan oma siemen).

Eviran siementarkastusyksikkö voi tutkia lohkolla tuotetun sadon lajikeaitouden siemennäytteestä. Määritys voidaan tehdä ohralle, kauralle, vehnälle ja herneelle. Näytteen on oltava siementarkastusyksikössä viimeistään 31.5. Näyte otetaan viimeisestä siemenviljelystä edeltävästä sadosta, joka ko. lohkolta on korjattu. Jotta näyte olisi edustava, satoa on hyvä olla jäljellä yli 300 kg.

Näytteen ottaa Eviran valtuuttama kylvösiemennäytteenottaja.

Esikasvimääritystä varten tarvitaan noin 1 dl viljaa tai 2 dl hernettä. Näytteenottopöytäkirjassa kerrotaan ainakin lähettäjän yhteystiedot, siemenen laji ja lajike sekä sana ”esikasvimääritys”. Tarkastus on maksullinen

Esikasvimäärityksessä tutkitaan, vastaavatko näytteen ominaisuudet ilmoitetun lajikkeen tuntomerkkejä ja onko kyseisen lajikkeen joukkoon sekoittunut jonkun muun lajikkeen siementä. Tulos ilmoitetaan aitousprosenttina. Lisäksi todistukseen tulee erityinen maininta siitä, kelpaako erä esikasviksi siementuotannolle.

Todistus tulee näyttää viljelystarkastajalle tarkastuksen yhteydessä. Todistus ei oikeuta siemenen markkinointia.

 

Lisää aiheesta palvelussamme