Siemenperunan siemenluokat ja sukupolvivaatimukset

Siemenluokat

Lainsäädännön mukaan esiperussiemenluokkia ovat unionin PBTC- (prebasic tissue culture) ja unionin PB (prebasic) -luokat. Perussiemenluokkia ovat unionin S-, unionin SE- ja unionin E-luokat. Sertifioidut siemenluokat ovat unionin A ja unionin B.  

 Esiperussiemen

Unionin PBTC

Unionin PB

 Perussiemen Unionin S 
Unionin SE 
Unionin E
 Sertifioitu siemen Unionin A 
Unionin B

          
Sukupolvivaatimukset

PBTC-luokkaa voi olla vain yksi sukupolvi. PBTC-materiaalin kasvatus tapahtuu suojatussa tilassa ja kasvualustalla, joka on vapaa tuholaisista, joten PBTC-luokkaa ei lasketa mukaan peltosukupolviin.

Esiperussiemen (unionin PB) -luokkaa saa olla enintään 4 peltosukupolvea ja perussiemenen (unionin S, SE ja E) siemenluokkia enintään 4 sukupolvea. Esiperussiemen- (PB) ja perussiemenluokkia saa yhteensä olla enintään 7 sukupolvea. Sertifioitujen siemenluokkien sukupolvia voi olla enintään 2.

Unionin S-luokan sukupolvien määrä, mukaan lukien esiperussiemenen (PB) ja perussiemenen peltosukupolvet, rajoitetaan viiteen. Unionin SE-luokan sukupolvien määrä, mukaan lukien esiperussiemenen (PB) ja perussiemenen peltosukupolvet, rajoitetaan kuuteen. Unionin E-luokan sukupolvien määrä, mukaan lukien esiperussiemenen (PB) ja perussiemenen peltosukupolvet, rajoitetaan seitsemään.

Mikäli sukupolvea ei ole mainittu virallisessa vakuustodistuksessa eikä se ole sertifiointiviranomaisen tiedossa, siemenperunoiden katsotaan kuuluvan alimpaan sukupolveen, joka on sallittu kyseisessä luokassa. Tämä tulkinta on pääsääntöisesti käytössä, kun tuodaan siemenperunaa toisesta EU-maasta.

Tuotannossa sukupolviketjussa voi siirtyä vain alaspäin.

 Siemenluokka   Sukupolvien enimmäismäärä    Peltosukupolvi
 Unionin PBTC   yksi sukupolvi   0
 Unionin PB    neljä peltosukupolvea  1-4
 Unionin S     viides peltosukupolvi  1-5
 Unionin SE   kuudes peltosukupolvi  1-6
 Unionin E   seitsemäs peltosukupolvi   1-7
 Unionin A ja B  enintään kaksi peltosukupolvea 1-9

                                                                                                               

Jos peltosukupolvirajoitukset ja kyseisen siemenluokan laatuvaatimukset täyttyvät, on mahdollista tuottaa useita vuosia peräkkäin samaa siemenluokkaa.

Ulkomainen kantasiemen

Ulkomaisen siemenperunan siemenluokkien nimiä ja peltosukupolvia ei ole täysin harmonisoitu EU:n alueella. Toisista jäsenmaista tuleva siemenperuna ei ole suoraan vastaavaa kuin Suomen kansallinen materiaali, vaikka käytössä voi olla samoja siemenluokkien nimiä.

High Grade

High Grade-alueelle (Tyrnävä ja Liminka) voi tuoda vain unionin laatuluokkien siemenperunaa.

 

Tarvittaessa Evira selvittää siemenluokkien vastaavuuden.

Lisää aiheesta palvelussamme