Ajankohtaista

13.2.2015

Evira hyväksyi helmikuussa 2015 australianpetopunkkia ( Amblyseius montdorensis) sisältävän tuotteen MontyLine am  jauhiaisten, ripsiäisten ja äkämäpunkkien biologiseen torjuntaan kasvihuoneissa sekä muovitunneleissa. Tuotteen valmistaja on Syngenta Bioline Ltd.

Tuotetta on käytetty Suomessa aikaisemmin, mutta vuoden 2013 lainmuutoksen mukaisesti maahantuojan täytyi hakea australianpetopunkin käytölle, maahantuonnille ja markkinoinnille lupa Evirasta.  Lupahakemuksen perusteella Evira arvioi tuotteen riskit kasvien terveydelle ja lähetti päätöksen tiedoksi ympäristöministeriölle mahdollisia luonnonsuojelulain edellyttämiä toimenpiteitä varten.

Australianpetopunkkia saa käyttää vihanneksilla, mansikalla ja koristekasveilla, joten se täydentää biologista torjuntaa etenkin kukkivilla ruukkukasveilla.

13.2.2015

Biologisten torjuntaeliöiden ja pölyttäjien käytön valvonta laajeenee pilottivuoden 2014 jälkeen koko Suomeen, lukuunottamatta Kainuun, Lapin ja Kaakkois-Suomen ELY-keskusten alueita. Valvontaa tehdään kasvihuone-, taimitarha- ja mansikkaviljelmillä. Valvonnan tarkoitus on varmistaa, että viljelmällä käytetyt tuotteet on hyväksytty Evirassa ja että tuotteet eivät vahingoita viljelykasveja.