Usein kysyttyä

1. Mitä lupia kimalaisten tuontiin tarvitsee?

Ensinnäkin riippuu, tuodaanko kimalaiset EU:n sisältä, Norjasta tai Sveitsistä vai EU:n ulkopuolelta. EU:n alueelta, Norjasta tai Sveitsistä tuotaessa on kyse sisämarkkinakaupasta ja tällöin toimijan tulee rekisteröityä tuojaksi ja samalla ilmoittaa tai hakea lupa pölyttäjälajille sekä tuotteelle, jos ne eivät ole listattuna Eviran torjuntaeliöt -sivuilla.

EU:n ulkopuolelta tuotaessa tulee toimittaa terveystodistus ja ilmoittautua rajatarkastukseen Traces-järjestelmällä.


2. Saako torjuntaeliöitä tilata ulkomailta?

Torjuntaeliöitä saa tilata ulkomailta. Jos tilattava torjuntaeliö on EPPOn positiivilistalla (standardi PM 6/3) tulee toimittaa ilmoitus Eviraan. Jos laji löytyy Evirassa hyväksyttyjen lajien tiedostosta, tarvitsee ilmoittaa vain tuote ja käyttökohde, mikäli sellainen on.

Jos lajia ei löydy EPPOn listalta eikä Eviran tiedostosta, tällöin ennen kyseistä lajia sisältävän tuotteen käyttöä tulee hakea lupa Evirasta. Jos laji on jo hyväksytty, tällöin täytyy tarkistaa tiedostosta, onko kyseistä lajia sisältävä tuote ja käyttökohde hyväksytty.

3. Kuka tekee ilmoituksen mehiläisistä?

Mehiläisestä (Apis mellifera)  tehdään ilmoitus ja sen tekee Suomen mehiläishoitajain liitto. Yksi ilmoitus riittää, minkä jälkeen kaikki saavat käyttää mehiläisiä pölytykseen haetuissa käyttökohteissa.

4. Mistä voi tarkistaa, tehdäänkö lupahakemus vai ilmoitus?

EPPOn standardin lajit löytyvät EPPOn sivuilta. Lajien alkuperän voi tarkistaa esimerkiksi Eläinmuseosta. Mikäli lajia ei löydy standardista tai se ei ole alkuperäinen laji Suomessa, tehdään lupahakemus.

5. Pitääkö viljelijän tehdä ilmoitus tai lupahakemus?

Eviran toive on, että makroeliöiden tuottajat, toimittajat ja maahantuojat tekevät ilmoituksen tai hakevat luvan omista tuotteistansa. Viljelijän tulee tehdä ilmoitust tai hakea lupa vain siinä tapauksessa, jos tuotteita tilataan omatoimisesti ulkomailta pieniltä toimittajilta, eikä niitä löydy Eviran ylläpitämästä tiedostosta.