Viljan laatu

Viljan hyvä laatu koostuu monista tekijöistä. Siihen vaikuttaa esimerkiksi viljan hehtolitrapaino, kosteus- ja valkuaispitoisuus. Teknisistä laatutekijöistä löydät tietoa tarkemmin sivuillamme Laatutekijät 

Viljajaoston toiminta

Eviran viljajaoston laboratoriolla on pitkät perinteet ja vankka osaaminen viljan teknisen käyttölaadun määrittämisessä. Olemme FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima laboratorio ja noudatamme SFS-EN ISO/IEC 17025-standardin mukaista laatujärjestelmää. Teemme viralliset analyysit interventioviljanäytteistä ja maksullisena palvelutoimintana asiakkaiden tilauksesta esimerkiksi viljan vientiä tai viljakaupan jälkitarkastusta varten.

Teemme vilja-analyysit myös Kotimaisen viljasadon laatuseurantatutkimusta varten. Sivuiltamme löydät myös tilastoja  viljasadon käyttölaadusta.

Evira hallinnoi Suomen NIT-Viljaverkkoa, jonka tarkoitus on parantaa viljan analysoinnin luotettavuutta. Analysoimme NIT-Viljaverkon seurantaa varten näytteet verkon referenssilaboratoriona. Tarkemmin sivuiltamme  NIT-Viljaverkosta.

Tehtäviimme kuuluu myös vehnälajikkeiden leivontalaadun määritys Suomen virallisia lajikekokeita varten. Koeleivonnasta ja vehnälajikkeiden arvioinnista lisää sivuillamme,  vehnälajikkeiden laadun arviointi.

Viljalaboratorio järjestää myös koulutustilaisuuksia viljan käyttölaadusta ja laadunmäärityksestä asiakkaiden tilauksen mukaisesti.

Viljajaoston henkilökunta tekee myös  laitetestauksia vilja-alan toimijoille. 

Viljan vierasainevalvonnasta löydät tietoa kohdasta Elintarvikkeet

 

Yhteystiedot:

Elina Sieviläinen, erikoistutkija, jaostopäälikkö, p. 040 848 6094 

Anne Mäittälä, tutkija, p. 040 740 1300

Viljalaboratorio, analyysitiedustelut, p.0400 131 429, viljalaboratorio@evira.fi

Eviran muut yhteystiedot löytyvät täältä.

Viljalaboratorio, Evira, Mustialankatu 3,  00790 Helsinki

 

Hinnasto:

Viljan käyttölaatuanalyysit ja niiden hinnat löytyvät tästä.

 

Lomakkeet ja ohjeet:

Lomakkeet ja ohjeet löytyvät täältä.

 

 

Video: Näin otat näytteen omasta sadosta.

Voit katsoa videon myös youtubesta

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME

LISÄÄ AIHEESTA MUUALLA VERKOSSA

 

Aiheet: