Vehnälajikkeiden laadunarviointi

Viljalaboratorio määrittää Suomen virallisiin lajikekokeisiin kuuluvien kevät- ja syysvehnälajikkeiden leivontalaadun. Virallisen lajikekoetoiminnan tehtävänä on selvittää uusien lajikkeiden viljelyarvo Suomen olosuhteissa. Luke vastaa virallisten lajikekokeiden järjestämisestä Suomessa.

Vehnäjauhon leivontalaatu on monien tekijöiden kokonaisuus ja siihen vaikuttaa mm. jauhon entsyymiaktiivisuus, proteiinipitoisuus ja sitkopitoisuus sekä sitkon laatu. Sakoluvun sekä proteiini- ja sitkopitoisuuden lisäksi vehnäjauhon leivontalaatua arvioidaan reologisilla menetelmillä, jotka kuvaavat muun muassa taikinan käsiteltävyyttä. Lajikekokeissa tutkitaan jauhojen vedensidontakyky, taikinan muodostumisaika ja sekoituskestävyys farinografilla sekä taikinan kimmoisuus, venyvyys ja venytysvastus ekstensografilla.

 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME

LISÄÄ AIHEESTA MUUALLA VERKOSSA