Frågor och svar om MRSA

Vad är MRSA?

MRSA avser en Staphylococcus aureus -bakterie som är resistent mot meticillin-antibiotika. Bakterien skiljer sig från de vanliga stammarna av bakterien S. aureus endast beträffande dess antibiotikakänslighet. Meticillinresistens ökar inte bakteriens förmåga att orsaka sjukdom. MRSA-bakteriestammarna är resistenta mot antibiotika i gruppen av betalaktamer, exempelvis penicillin. I likhet med övriga S. aureus -bakterier förmår MRSA att överleva långa tider i en omgivning.

Vad orsakar bakterien?

MRSA är en bakterie som är känd för att orsaka infektioner i samband med behandling. S.aureus är en vanlig bakterieart som förekommer på huden och näsans slemhinna och den orsakar inte sjukdom hos friska människor eller djur. S. aureus kan dock orsaka infektioner till exempel på söndrig hud eller i operationssår.De vanligaste mikrobläkemedlen biter inte på MRSA-bakterien vilket gör behandlingen svårare. En människa eller ett djur som smittats av MRSA men som är symtomfri kan temporärt vara bärare av MRSA-bakterien.

Förekommer MRSA hos djur eller i kött i Finland?

Av produktionsdjuren i Finland har MRSA-bakterien påträffats hos grisar, mjölkkor och hästar. Hos grisar har MRSA påträffats flera gånger och bakterien har konstaterats på flera svingårdar. Hos mjölkkor är MRSA-fynd sällsynta. Hos hundar och katter påträffas MRSA ytterst sporadiskt. Förekomsten av MRSA undersöks år 2015 i cirka 300 svinköttsprodukter i detaljhandeln i Finland.

I Finland har förekomsten av MRSA bland svin utretts tre gånger. År 2008 togs som en del av en kartläggning på EU-nivå dammprover av miljön i över 200 finländska svinstallar med grisproduktion. Bakterien MRSA konstaterades i dammprovet från miljön i ett svinstall. Åren 2009 - 2010 utreddes förekomsten av MRSA bland slaktsvin; prover undersöktes från 59 slaktpartier och 22 % av dem var MRSA-positiva. Åren 2011 - 2012 sållades alla 68 svinstallar med avelssvin på specialnivå med tanke på MRSA, men bakterien MRSA konstaterades inte i ett enda av dem.

Insamlandet av prover från slaktsvin inleddes på nytt i september 2016 och det tar ett år. Denna uppföljning utgör en fortsättning på slakterikartläggningen som gjordes åren 2009 - 2010.

Uppföljningen kartlägger om det skett någon förändring i förekomsten av bakterien bland slaktsvin och vilka typer av MRSA som förekommer bland de inhemska svinen. MRSA-fynden bland slaktsvin beskriver i denna uppföljning således inte MRSA-läget på gårdarna som svinen kommer från, eftersom MRSA-smittan kan ske under transporten eller i slakteriets djurstall.

 

Är livsmedlen säkra vad gäller MRSA?

Eftersom MRSA-bakterien sprids via beröring, det vill säga genom handkontakt, är det i teorin möjligt att hantering eller ätande av kött som innehåller MRSA-bakterien kan leda till MRSA-smitta. Enligt nuvarande information smittar MRSA-bakterien dock inte lätt då en person hanterar eller äter livsmedel som innehåller MRSA-bakterien. Detta betyder att risken att få en MRSA-smitta via kött eller något annat livsmedel är liten. I likhet med övriga Staphylococcus aureus -bakterier kan en del MRSA-bakterier producera enterotoxin som orsakar matförgiftningar. Matförgiftning orsakad av MRSA avviker inte till sina symtom eller allvarlighetsgrad från matförgiftning orsakad av övriga S. aureus -bakterier.

MRSA i livsmedel förstörs genom upphettning, med andra ord är det möjligt att förebygga MRSA-smittor i likhet med övriga bakterier i mat genom en bra arbets- och handhygien.Normala hygieniska arbetsmetoder biter på bakterier i mat: tillräcklig upphettning, korrekt hantering av råvaror och rengöring av händerna i samband med tillredning av mat.

Utgör MRSA en risk för personer som arbetar inom köttindustrin?

Djur kan vara symtomfria bärare av MRSA-bakterien. Av produktionsdjuren i Finland har MRSA-bakterien påträffats hos grisar, nötkreatur och hästar. Av dessa anses särskilt grisar vara ett lager för typen MRSA CC398. Personer som är i kontakt särskilt med levande grisar, exempelvis grisuppfödare, veterinärer och slakterianställda, kan få MRSA-smittan från grisar.

MRSA-smittor förebyggs i alla faser av produktionskedjan genom att iaktta god arbetshygien. Det är särskilt viktigt med god handhygien.

Till vilken temperatur ska ett livsmedel upphettas så att MRSA förintas?

MRSA i livsmedel förintas vid upphettning och MRSA-infektioner kan såsom andra bakterieinfektioner också undvikas med god arbets- och handhygien. Bakterier i maten förintas med normala hygieniska arbetsmetoder: tillräcklig upphettning (julskinkan ska till exempel upphettas till minst 75 grader), korrekt hantering av råvarorna och rengöring av händerna vid matlagning.

 

MER INFORMATION PÅ VÅR WEBBPLATS

MER INFORMATION PÅ ANDRA WEBBPLATSER