Bulletin: Avmagringspillret Trimbia visade sig vara humbug

23.3.2006

<div>I början av våren har konsumenterna i flera fall tagit kontakt beträffande ett avmagringspiller som kallas Trimbia. Livsmedelsverket har hos Tullaboratoriet låtit undersöka sammansättningen av näringstillsatsämnet, som är avsett för bantare. Vid undersökningarna fann man inga ämnen som kunde ge den utlovade kraftigt avmagrande effekten. </div>

Livsmedelsverket har hos Tullaboratoriet låtit undersöka sammansättningen av avmagringspillret Trimbia, som säljs via Internet och postförsäljning. Preparatet Trimbia säljs med synnerligen grova påståenden. I marknadsföringsmaterialet utlovas exempelvis att man kan magra två kilo per piller utan att ändra dieten eller öka motionen. Produkten marknadsförs av ett danskt företag som heter Pharmapost. Företaget har inga lager i Finland, utan produkterna levereras per post direkt till konsumenterna.

Då företaget fungerar utomlands är det mycket svårt för livsmedelstillsynen att ingripa i marknadsföringen av produkten. Även uppgifterna om företaget samt produktens namn ändras periodvis. Livsmedelsverket har haft kontakt i frågan med de danska myndigheterna för livsmedelstillsyn, de har bättre möjligheter att ingripa i den vilseledande och olämpliga marknadsföringen av produkten.

Resultaten från Tullaboratoriets undersökningar visar att produkten innehåller 37 % bakpulver (natriumkarbonat), 35 % sorbitol (sötningsämne), 6 % citronsyra (surhetsreglerande medel) och 2 % kiseldioxid (klumpförebyggande medel). Dvs. 80 % av produktens sammansättning är vanliga ämnen som används i livsmedel och som inte har någon fysiologisk effekt. 20 % av sammansättningen i Trimbia är andra tillverkningsämnen som nämns i förpackningsmärkningarna, exempelvis citron, melon, pomerans, pomelo, lakritsrot och den indiska frukten garcinia cambogia.

Den nya molekylen trimbia som omnämns i marknadsföringsmaterialet för produkten står inte att finnas i någon databas i den kemiska branschen. Inte heller kunde man vid Tullaboratoriets masspektrometriska undersökningar konstatera okända föreningar som kunde vara trimbiamolekyler.

Undersökningsresultaten visar att avmagringspillret Trimbia marknadsförs vilseledande och att produkten ifråga inte kan ha de utlovade starkt avmagrande effekterna. Även mängden som intas är mycken liten, varför produkten inte kan har nämnvärd effekt på livsfunktionerna.

En god regel, om en produkt verkar vara alltför god för att vara sann, är att man förhåller sig misstänksam till den. Förpackningen skall alltid ha märkningar på finska och svenska samt vederbörlig information om företaget som tillverkar och marknadsför produkten. Det räcker inte med bara en adress till en postbox.

Tilläggsuppgifter:
Överinspektör Sanna Viljakainen, Livsmedelsverket, tfn (09) 393 1535, sanna.viljakainen@Elintarvikevirasto.fi (livsmedelslagstiftning och tillsynsärenden)
Sektionschef Esko Niemi, Tullaboratoriet, tfn 020 49 23259, esko.niemi@tulli.fi (laboratorieundersökningar)

Teman: